AIPC: Prin amânarea listarilor promise de stat, bursa locala ramâne la stadiul de piata de frontiera

 

Amânarea listarii companiilor de stat mentine bursa din România la stadiul de piata de frontiera, iar autoritatile trebuie sa stabileasca termene clare, pe care sa le respecte, pentru vânzarea actiunilor prin intermediul pietei de capital, afirma repre-zentantii AIPC.

„Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital constata cu dezamagire faptul ca presedintele Traian Bases-cu si premierul Victor Ponta au convenit sa amâne privatizarea CFR Marfa si vânzarea unui pachet de actiuni Transgaz, considerând ca momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operatiuni. Consideram ca prin amânarea acestor listari, Româ-nia amâna sine die depasirea stadiului de «frontier market» al pietei de capital, ratând înca o data intrarea pe radarele fondurilor de investitii specializate pe piete emergente, care dis-pun de multe lichiditati disponibile pentru investitii, iar discounturile la care se tranzactioneaza actiunile românesti vor ramâne în continuare foarte mari. Având în vedere ca piata de capital este cel mai credibil etalon al unei economii, acest discount se rasfrânge asupra tuturor activelor românesti”, se arata într-un co-municat transmis de AIPC.

„Deja nu mai este rezonabil sa ne imaginam vreo comparatie cu bursa poloneza, însa exemplul Turciei, la care România se uita de sus în urma cu doar câtiva ani, iar acum are tranzactii de sute de ori mai mari pe bursa si a devenit o piata «investment grade», ne arata cât de usor este sa te dezvolti economic cu putina consecventa si predictibilitate, caracteristici care, din pacate, îi lipsesc pietei autohtone de capital. Solicitam pe aceasta cale autoritatilor abilitate sa dea dovada de seriozitate si profesionalism în stabilirea unor termene clare pentru listarea companiilor de stat sau vânzarea de pachete de actiuni la companiile deja listate si, mai ales, respectarea acestor termene”, arata Asociatia.

Statul s-a angajat fata de FMI sa vânda pe bursa participatii la unele companii, printre care si un pachet de 15% din actiunile Transgaz, Nuclerelectrica (10%), Hidroelectrica (10%), Romgaz (15%).

În cazul CFR Marfa, Guvernul intentioneaza sa vânda prin licitatie cu strigare un pachet de actiuni reprezentând 100% din capitalul social al companiei, precum si pachetul care va fi detinut de stat în urma conversiei datoriilor societatii în actiuni si cel rezultat în urma compensarii datoriilor CFR Marfa catre CFR S.A.

Oferta de la Transelectrica, din luna martie, a fost singura încheiata cu succes dintre cele doua derulate în ultimii cinci ani la o companie de stat. În celelalte cazuri, termenele asumate initial au fost depasite sau amânate, desi statul a selectat deja brokerii care sa intermedieze ofertele.

Guvernul a încercat în luna iulie a anului trecut sa vânda un pachet de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), însa oferta a esuat deoarece cererea a fost sub pragul minim de la care operatiunea putea fi încheiata cu succes.

Adina Ardeleani, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie