Dan Nica acuzat ca a luat mita de la Ericsson
Dan Nica şi doi generali, în afacerea Ericsson
Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, este nominalizat de fostul şef al Ericsson România ca fiind unul dintre cei care au primit mită pentru ca suedezii să obţină contractul pentru „112 – numărul unic de urgenţă”.
Pe „circuitul” contractului pentru programul „112″ apar numele a doi generali ai fostei Unităţi „R” a Securităţii, care se ocupa de protejarea comunicaţiilor guvernamentale. Este vorba de fostul şef al STS, Tudor Tănase, şi un alt general, fost şef al Unităţii „R” şi fost consilier la Ericsson România. Ei ar putea fi bănuiţi de promovarea intereselor Ericsson în contractul de 40 de milioane de euro, fără licitaţie.
În Suedia are loc un proces, în faza apelului, în care Ericsson îl acuză pe fostul şef al filialei din România, Thomas Lundin, că ar fi deturnat 7 milioane de dolari. Jurnaliştii de la „Rise Project” au obţinut documente din instanţa suedeză, printre care şi mărturia lui Lundin, conform căruia unul dintre politicienii mituiţi este Dan Nica. Actualul ministru al Comunicaţiilor ocupa aceeaşi funcţie şi în 2003, când s-a semnat contractul.
Nica se teme de „o petardă electorală”
În apărarea sa, la acuzaţiile aduse de Ericsson, Thomas Lundin susţine că nu şi-a însuşit personal milioane de dolari din banii corporaţiei suedeze şi că a plătit politicieni români. Conform documentelor obţinute de riseproject.ro, Lundin susţine că banii au ajuns la „decidenţi” de la Bucureşti, chiar dacă nu are cum să justifice plăţile făcute, „fiindcă aceştia nu i-au dat chitanţe”. El a adăugat că board-ul Ericsson România a ştiut de aceste plăţi făcute prin firme offshore şi conturi bancare elveţiene, având ca destinaţie finală câţiva politicieni români. În acelaşi dosar este implicat şi Antoniu Petrescu – fost vicepreşedinte Ericsson România.
În replică, Dan Nica neagă declaraţia dată în faţa instanţei de Lundin. Ministrul Comunicaţiilor a declarat pentru riseproject.ro că „totul pare o glumă proastă. Resping categoric afirmaţiile domnului Lundin, dacă acesta într-adevăr le-a făcut. Cât timp am fost ministrul Comunicaţiilor, în mandatul 2000-2004, am avut numai întâlniri oficiale, publice, cu domnul Lundin (inclusiv cu domnul Petrescu), în timpul cărora acesta nu mi-a solicitat niciodată vreun favor sau avantaj pentru compania al cărei general manager era”, declară Nica pentru riseproject.ro. Mai mult, ministrul Nica lansează o nouă supoziţie. „Sper ca domnul Lundin să nu fie cumva victima unor escrocherii sau, de ce nu, şantaje, presiuni, înţelegeri făcute în numele unor interese. Nu pot să nu mă gândesc că e vorba de o petardă electorală murdară, plasată la momentul oportun şi fără vreo legătură cu realitatea”, susţine Nica.
În marş forţat
În 2003, în baza unui contract dintre Ministerul Comunicaţiilor, condus de Dan Nica, şi STS, cea din urmă instituţie a decis că Ericsson merită cu prisosinţă să obţină contractul de 40 de milioane de euro. Şi aşa s-a şi întâmplat.
Unul dintre personajele discrete ale afacerii este chiar şeful STS de atunci, generalul Tudor Tănase. Înainte de ’89 a lucrat în Unitatea R a Securităţii, unitate care care se ocupa de protecţia convorbirilor guvernamentale şi de legăturile directe oficiale. Unul dintre şefii unităţii a fost generalul Stelian Pintilie, care în perioada 1990-1991 a fost numit ministrul Poştelor şi Telecomunicaţiilor.
În 1993 a devenit partener de afaceri cu Tudor Tănase, în firma Tavos SRL. Trecut în rezervă în 1994, Stelian Pintilie a ajuns consilier la Ericsson. Numele său a fost asociat cu un alt contract care a creat controverse, prin care firma suedeză a implementat un sistem de transmisiuni Armatei Române. Generalul Pintilie a murit în 2002, ca angajat al companiei de telefonie mobilă Connex.
Un proces suedez, spectaculos în România
Primele dezvăluiri despre „afacerea Ericsson în România” au fost făcute de brokerul dispărut Cristian Sima (foto) în urmă cu o săptămână, la televiziunea islandeză RUV TV. Brokerul a susţinut că are documente cu care poate dovedi faptul că prin „mite sau finanţări ilegale” compania suedeză a ajuns să câştige „proiectul 112″ în România. Sima a menţionat că politicienii care au primit bani de la Ericsson au fost din toate partidele la acel moment, însă a refuzat să-i nominalizeze.
În 2003, când autorităţile române au semnat un nou contract pentru proiectul 112, compania Ericsson România era condusă de Thomas Lundin. Însă, la numai o lună după semnarea contractului dintre statul român şi Ericsson, Lundin părăsea compania pentru a deveni mana-
ging partner la WBS Holding, adică firma lui Sima.
FILIERA SUEDEZĂ
În urma unei investigaţii interne a Ericsson, s-a dovedit că foşti angajaţi din România şi Suedia au transferat în perioada 2000-2003 bani în contul WBS Holding, potrivit jurnaliştilor „Rise Project”. Mai mult, Ericsson a iniţiat o acţiune în instanţă împotriva lui Thomas Lundin, fost manager al companiei în România. Din documentele procesului intentat de Ericsson lui Lundin, prezentate de „Rise Project”, reiese că peste 7 milioane de dolari au plecat din compania suedeză către firme offshore şi conturi bancare din Elveţia pentru ca apoi să ajungă la politicienii români.
Tudor Tănase: „Contractul a fost foarte bun”
Fostul şef al STS, generalul de patru stele Tudor Tănase (65 de ani), se felicită şi azi pentru contractul cu Ericsson. „Domne, contractul ăsta, în forma iniţială, din 2001, era cu 50% mai scump şi cu specificaţii tehnice destul de discutabile. Noi l-am adus la jumătate de preţ şi cu specificaţii tehnice complete„, spune generalul. Nu mai ţine minte dacă fostul său şef şi partener de afaceri, generalul Stelian Pintilie, a lucrat la Ericsson, dar ştie sigur că a fost şi angajat la Connex. Nici pe fostul director adjunct al Ericsson România, Antoniu Radu Petrescu, nu prea îl cunoaşte. „Pe Toni îl ştiu de când s-a semnat contractul, dar înainte ne vedeam doar aşa, sporadic, la conferinţe de specialitate”, susţine fostul şef al STS. Şi, da, a lucrat la Unitatea R. „Am o meserie frumoasă. Acolo lucrau numai specialişti de înaltă calificare. Da, chiar mă mândresc că asiguram comunicaţiile aeronavei oficiale…”, mărturiseşte Tănase. În ceea ce-l priveşte pe Antoniu Radu Petrescu (66 de ani), acesta, împreună cu Thomas Lundin, este acuzat de Ericsson AB că ar fi pus la punct sistemul de plăţi offshore prin care i-au fost deturnaţi banii, conform riseproject.ro. Petrescu şi Lundin au avut mai multe afaceri la Bucureşti, în special în domeniul imobiliar. După plecarea de la Ericsson, Petrescu a intrat în afaceri, cu asociaţi greci, tot pe piaţa de telecomunicaţii. Petrescu nu a putut fi contactat, ieri, pentru un punct de vedere, spunându-ni-se că este plecat din ţară.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!