Rovinieta, reguli noi

 

Normele de emitere a rovinietei ar urma sa fie modificate potrivit unui act normativ lansat in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor. Noile reguli vor permite modificarea gratuita a numarului de inmatriculare asociat unei roviniete, dar si emiterea rovinietelor si din alte state.

rovinietaRovinieta, introdusa prin OG nr. 15/2002, este documentul sau inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Acest act normativ a fost modificat in iulie 2012 de Legea nr. 144/2012, care stabileste ca fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie continua si se sanctioneaza doar cu amenda. Totodata, prin legea amintita se elimina din OG nr. 15/2002 prevederile care stabileau ca, pe langa amenda, cei care circula fara rovinieta trebuie sa achite si un tarif de despagubire.

Legea nr. 144/2012 prevedea, de asemenea, ca, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare (actul normativ a intrat in vigoare la 27 iulie, n.red.), Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va modifica Normele pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.

In acest context, MTI a lansat, recent, in dezbatere publica un proiect de ordin pentru modificarea si actualizarea Normelor, documentul punand in acord modificarile operate de Legea nr. 144/2012. Pe de alta parte, proiectul de act normativ aduce in concordanta si ultimele noutati in materie de emitere a rovinietei. Mai exact, este vorba despre faptul ca rovinietele pot fi achizitionate prin intermediul unor aplicatii informatice, precum si prin SMS, ambele variante avand drept de acces la Sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei (SIEGMCR).

Pe langa aceste actualizari, documentul lansat in dezbatere publica aduce si o serie de schimbari care, potrivit initiatorilor, au scopul de a imbunatati procesul de emitere a rovinietelor.

Astfel, noile propuneri ale MTI stabilesc ca, in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehicului, modificarea in baza de date SIEGMCR va fi gratuita, fiind eliminata conditia de achitare a tarifului de modificare.

Concret, in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehicului, rovinieta isi mentine valabilitatea doar daca proprietarul se prezinta la unul dintre punctele de lucru ale CNADNR si solicita modificarea in baza de date a sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei (SIEGMCR). In prezent, modificarea se realizeaza pe loc, insa doar dupa ce utilizatorul achita tariful de modificare, in valoare de 20 de lei, fara TVA.

In plus, proiectul de ordin al MTI stabileste cadrul legal in baza caruia incasarea tarifului de utilizare si emiterea rovinietelor va fi posibila si pe teritoriul altor state, in conditiile in care legislatia actuala nu prevede nimic in acest sens.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, emiterea rovinietelor va fi posibila si in afara Romaniei, prin intermediul unor persoane juridice romane sau straine cu care au incheiate intelegeri comerciale in acest scop. Totodata, conform noilor dispozitii, rovinietele se vor putea achizitiona si de la unele institutii straine, omoloage CNADNR, cu care aceasta va incheia conventii pentru emiterea de roviniete pe teritoriul statului in care isi desfasoara activitatea.

Proiectul de ordin al MTI este momentan in dezbatere publica, putand fi consultat pe site-ul propriu al institutiei.

Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie