Crestere spectaculoasa: numarul utilizatorilor de telefonie mobila depaseste numarul rezidentilor din Romania

 

Numarul utilizatorilor de telefonie mobila, a cunoscut in ultimii zece ani o crestere spectaculoasa cu 257%, ceea ce inseamna, ca numarul utilizatorilor a ajuns la 23,4 milioane , in conditiile in care numarul persoanelor rezidente din Romania este de 19.043.767, conform recensamantului de anul acesta.  

Traficul mediu de voce a crescut si el la 205 minute in 2011 fata de 56 de minute cat era in anul 2003. Tot in anul 2003 numarul utilizatorilor de telefonie mobila era de 6,6 milioane.

Raportul a fost realizat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), la 10 ani de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania.
Valoarea pietei a inregistrat o dublare, de la 900 de milioane de euro in 2003 la 1,8 miliarde de euro in 2011, varful inregistrandu-se în anul 2008 cu o valoare de 2,7 miliarde de euro. Comparativ cu anul 2003, se pastreaza aceeasi structura a veniturilor realizate pe segmentul telefoniei mobile, aproximativ trei sferturi din venituri fiind realizate la nivelul pietei cu amanuntul si un sfert la nivelul pietei de gros.

Potrivit raportului ANCOM, dupa cresterile inregistrate pana in anul 2008, piata de telefonie mobila a urmat o perioada de stagnare sau chiar de scadere, odata ce numarul cartelelor SIM active a depasit populatia Romaniei.

In anul 2003, pe piata romaneasca activau 4 operatori (Mobifon, Mobil Rom, Cosmorom, Telemobil), iar in prezent trei mari grupuri internationale – Vodafone, Orange si OTE (care detine controlul asupra a trei furnizori de servicii de telefonie mobila – Cosmote, Romtelecom si Telemobil) – concureaza alaturi de un operator local, RCS & RDS, precizeaza Agerpres.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie