Creditele neperformante au sters aproape tot profitul BRD pe primele noua luni

 

BRD – Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca din sistem dupa active, a afisat azi a doua pierdere trimestriala consecutiva, de 29 milioane lei (6,4 milioane euro), fiind presata de costurile de provizionare a creditelor neperformante.

Daca dupa primele sase luni din acest an BRD afisa un profit de 39,35 milioane lei, dupa primele trei trimestre profitul s-a redus la 10,39 milioane lei. Asta inseamna ca in perioada iulie-septembrie 2012, BRD a inregistrat o pierdere neta de 29 milioane lei (6,4 milioane euro).

Seria pierderilor trimestriale a inceput pentru BRD in urma cu trei luni, cand a raportat pentru trimestrul al doilea din 2012 o pierdere de 44 milioane lei.

Practic, pierderea BRD din trimestrul al treilea a fost cauzata de faptul ca nivelul costurilor cu creditele neperformante a avansat mai rapid decat performanta operationala a bancii.

In trimestrul III, BRD a obtinut un profit operational de 415,7 milioane lei, in vreme ce costul net al riscului a crescut cu 447,4 milioane lei. Prin urmare, BRD a inregistrat in trimestrul III o pierdere bruta (inainte de impozite) de 31,7 milioane lei.

BRD se vede astfel confruntata cu o presiune uriasa a costurilor cu provizioanele constituite pentru creditele neperformante, fiind în pericol de a incheia anul pe pierdere. Nivelul creditelor neperformante a urcat la 20,14%, cu doua puncte procentuale peste cel de la finele lunii iunie (18,22%) si cu aproape cinci puncte procentuale peste nivelul din urma cu un an (15,23%), precizeaza Capital.ro.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie