BNR vrea absorbtie de fondurilor europene

 

România nu va înregistra creştere economică anul viitor dacă nu se va debloca absorbţia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesibile în această perioadă, care să înlocuiască investiţiile străine şi cele de la buget, consideră guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Dacă nu absorbim fondurile europene, hai să nu mai vorbim de creştere economică, sau cineva să spună: «Uitaţi, asta este sursa de investiţii». Facem acumulare ca pe vremea lui Ceauşescu, strângem cureaua nu ştiu mai ce, strângem bugetul, dublăm fondurile de investiţii din buget, eu am văzut că s-au redus. Investiţiile publice nu au crescut, ci s-au redus, iar discuţia publică este de reducere a investiţiilor publice, cel puţin acum „, a afirmat Isărescu.

În prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul BNR a explicat de mai multe ori că puseul inflaţionist din ultimele luni este temporar, întrucât se menţine un important deficit de cerere, ceea ce va influenţa şi creşterea economică de anul viitor, care se va situa sub PIB-ul potenţial.

Banca centrală estimează o deviaţie a PIB de la potenţial de circa 1,5 puncte procentuale, iar dacă se ia în calcul prognoza Fondului Monetar Internaţional privind PIB-ul potenţial, de 1-1,5% pe termen scurt, rezultă că România riscă anul viitor să aibă o creştere zero. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

1 comentariu

  1. Maria spune:

    Pai cum sa se absoarba fonduri europene cand de la BNR porneste blocajul! Pentru cine se vorbeste? Nu BNR-ul a limitat creditarea pentru cofinantare? Capetenii din varful societatii!!, cine are bani isi poate face o investitie fara batai de cap cu voi; iar cine nu are si semneaza un contract de finantare vine la voi sa ia cofinantarea si-l tratati ca pe ultimul om, ca pe infractor. De la voi porneste blocajul in economie, nu apreciati un contract de finantare si ce sta in spatele acestuia (munca, stres, bani), va doare-n cot, deveniti autisti; ar trebui sa va fie rusine!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie