Standard&Poor’s, condamnata pentru ca a acordat ratinguri înselatoare

 

Agentia americana de evaluare financiara Standar&Poor’s a fost condamnata în Australia pentru ca ar fi acordat ratinguri înselatoare care au condus la pierderi importante pentru mai multe municipalitati australiene. Concret, titluri achizitionate de comunitati locale australiene si notate de agentie S&P cu ratingul AAA au intrat în default imediat dupa ce au fost achizitionate, ceea ce a provocat pierderi însemnate cumparatorilor.

Potrivit publicatiei  financiare La Tribune, gestul magistratilor australieni ar putea inspira Europa si anumite tribunale de aici.

În Australia, Standard&Poor’s a atribuit triplul A titlurilor CPDO („constant proportion debt obligation”) emise de banca olandeza ABN Amro, vândute în 2006 catre 12 colectivitati locale, titluri care s-au dovedit a fi toxice. La câteva luni de la achizitie, aceste titluri supranumite Rembrandts s-au prabusit antrenând pierderi de 16 milioane de dolari australieni (12,9 mil. euro). Municipalitatile au pierdut mai bine de 90% din capitalul investit. Potrivit judecatorilor australieni care instrumenteaza dosarul, informatiile pe care S&P s-a bazat pentru a justifica ratingul maxim asociat acestor titluri erau, în parte, inexacte.

„Este vorba despre o lovitura serioasa pentru agentiile de evaluare care au putut profita ani de zile de misiunea lor care consta în a stabili aceste ratinguri fara sa fi dat niciodata socoteala investitorilor de alegerea lor”, a declarat pentru Financial Times Amanda Baton unul dintre avocatii municipalitatilor.

De cealalta parte, agentia de evaluare americana a anuntat ca va face apel. Dar ea ar putea avea probleme pentru ca directorul executiv al unei societati private care finanteaza plângeri colective  IMF Australia a anuntat ca va deschide noi plângeri de acest tip în Marea Britanie si Olanda.

Iulian Anghel, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie