Lucian Duta, fostul presedinte al CNAS: Unii producatori pur si simplu nu au vrut sa achite taxa clawback

 

Dupa ce Corpul de Control al premierului a anuntat ieri ca va sesiza DNA în cazul sau, fostul presedinte al CNAS Lucian Duta spune ca nu are nicio emotie în legatura cu ancheta procurorilor. „N-am niciun fel de emotie, pentru ca nu doar ca nu am adus niciun prejudiciu, cum spun ei, dar am reusit sa strâng la buget 500 de milioane din taxa de clawback”, a declarat Duta pentru gândul.

Potrivit Guvernului, sesizarea la DNA vizeaza „modul defectuos în care reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii si-au exercitat atributiile de serviciu privind realizarea unei evidente a platitorilor contributiei trimestriale”. Concret, „nu au fost încasate venituri în suma totala de 189,7 milioane lei, reprezentând contributii trimestriale”, se arata în comunicatul Corpului de Control. La solicitarea Mediafax, reprezentanti ai Guvernului au precizat ca perioada pentru care a fost calculata paguba este trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, nu pâna la trimestrul III 2010, cum a informat initial Palatul Victoria.

De cealalta parte, Duta spune ca raportul nu se refera la contributiile de sanatate care se colecteaza de la angajatori, ci la Ordonanta de Urgenta 104 din octombrie 2009 si care prevedea colectarea taxei clawback de la producatorii de medicamente.

„E o falsa chestiune. Nici nu stiu sa se exprime. În comunicat e gresit pusa problema, pentru ca aceste contributii de la angajatori nici nu le mai încaseaza CNAS. Au trecut la ANAF. Toata actiunea e strict politica. Acest guvern de incompetenti vrea sa-si acopere propriile hotii. N-am ce emotie sa am pentru ca din taxa de clawback la care se refera raportul Corpului de Control eu am reusit sa strâng 500 de milioane de lei”, spune Duta.

Potrivit fostului sef al CNAS, „unii producatori pur si simplu nu au vrut sa achite taxa, prevalându-se de faptu ca singura sanctiuni prevazuta în ordonanta este retragerea medicamentului de pe piata, lucru pe care nimeni nu are curaj sa si-l asume”.

Cât desprea întârzierea publicarii normelor de aplicare a ordonantei care, potrivit Corpului de Control, ar fi pus probleme în colectarea taxei, Duta sustine ca aceasta nu poate fi atribuita CNAS, care nu are drept de initiativa legislativa, aceasta apartinând Ministerului Sanatatii.

gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie