Candidatii pentru noul Consiliu de la Sibex

 

Actionarii Sibex vor alege un nou Consiliu, la Adunarea Generala din 19/20 noiembrie 2012, iar noii administratori vor trebui sa îsi asume un plan de restructurare a bursei sibiene si de refacere a imaginii institutiei, lovita puternic de scandalul „Cristian Sima”.

Noua candidati s-au înscris în lupta pentru unul dintre cele cinci locuri din Consiliul de Administratie, potrivit datelor publicate vineri, pe site-ul bursei.

Printre acestia se numara nume cunoscute pietei de capital, precum Valentin Ionescu, administrator SIF Moldova, Marius Olteanu, propus de SAI Sira, Grigore Chis, directorul general al SSIF Broker, Irina Radulescu, directorul general al SSIF Transilvania Capital, Iancu Stavrositu, care s-a autopropus.

Candidaturile surpriza au venit din partea actionarilor – persoane fizice – ai Sibex.

Astfel, lista a fost completata de Ovidiu Galatanu, propus de Radu Dimofte (care are o detinere de 4,99%), Cristina Dutu, propusa de Bogdan Balosan (care are o detinere de 4,99%), Andrei Suciu, propus de Ioan Alexandru Botezan, si Daniel Grigoropol, propus de Georgeta Grecu.

Ovidiu Galatanu este director programe de dezvoltare la „Satel Consultants” SRL, companie care a depus, în 2010, scrisoare de intentie pentru preluarea Societatii Nationale de Îmbunatatiri Funciare (SNIF), si fost director financiar Baneasa Investments, în perioada 2004-2005.

Compania Baneasa Investments, controlata de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte, potrivit informatiilor din presa.

Cristina Dutu este, din luna aprilie 2012, expert coordonator pentru protectie financiara la NIS Petrol SRL, o societate care face parte din Naftna Industrija Srbije (NIS), membra a grupului Gazprom. Divizia NIS desfasoara activitati si deruleaza proiecte de investitii în sectorul energetic (petrol si gaze) prin explorarea, productia, procesarea, vânzarea si distributia de produse petroliere.

Andrei Suciu are peste 16 ani de experienta de management în companii internationale, banci si companii de real estate, iar Daniel Grigoropol este, în prezent, director general la „Andimed” SRL, dupa ce a fost director administrativ la ABN Amro România si RBS Bank.

Actionarii vor sa vada un plan de restructurare

Potrivit convocatorului AGA, completat la cererea actionarilor, actualul CA va trebui sa prezinte un raport detaliat cu privire la situatia economico-financiara la 30.09.2012, la modul cum a fost gestionata societatea în ultimele luni, deciziile adoptate, iar în cazul în care s-au constatat prejudicii, valoarea acestora si persoanele responsabile, precum si la influentele ultimelor evenimente asupra societatii si imaginii sale.

În AGA, va trebui prezentat si raportul auditorului financiar privind situatiile financiare la zi, precum si raportul privind îndeplinirea obligatiilor legate de buna reputatie si experienta profesionala relevanta a membrilor consiliului de administratie, având în vedere retragerea avizului CNVM domnului Cristian Sima (n.r. fostul presedinte Sibex).

Consiliul va trebui sa prezinte si un plan de restructurare si repozitioanare a grupului Sibex, inclusiv strategii alternative.

Cristian Sima, fostul presedinte Sibex, a primit interzis timp de cinci ani pe piata de capital precum si o amenda de 50.000 de lei, pentru nereguli constatate de CNVM la SSIF WBS România, unde brokerul fusese actionar si presedinte pâna în aprilie 2011.

Sima a declansat un scandal de proportii pe piata de capital, dupa ce a disparut din tara, în urma unor pierderi în conturile clientilor sai.

Brokerul a sustinut în mai multe scrisori si în interventii televizate ca a fugit din cauza unor amenintari, dupa ce si-a depasit mandatul acordat de clienti.

CNVM a anuntat public ca WBS Holding, off-shore-ul prin care actiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflata sub supravegherea sa. Cu toate acestea, a declansat o ancheta la sediul WBS România, iar în urma neregulilor constatate a si închis firma.

CANDIDATII
Valentin Ionescu
SIF Moldova, care detine 4,99% din Sibex, l-a propus pentru CA-ul Sibex pe Valentin Ionescu, administrator SIF2, din luna aprilie a acestui an.
Domnul Ionescu a fost directorul general al Bursei de Valori Bucuresti pâna în noiembrie 2011, când a fost demis de Consiliul Bursei de la acea data, a carui schimbare fusese ceruta de unii dintre actionari.

Marius Olteanu
SAI Sira, care administreaza fondurile FDI Omninvest si FDI Omnitrust – actionari Sibex, l-a propus pe Marius Olteanu, presedintele-director general al SAI, pentru noua conducere Sibex. Domnia sa are o experienta de 13 ani în piata de capital si de patru ani în piata de produse financiare derivate.

Grigore Chis
Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chis, este candidatul casei de brokeraj.
Grigore Chis a fost si membru în Consiliul de Administratie al Casei Române de Compensatie.

Irina Radulescu
Directorul general al Transilvania Capital, Irina Radulescu, figureaza, de asemenea, pe lista candidatilor pentru Consiliul Sibex. Doamna Radulescu este si membru al CA la compania de brokeraj.
Transilvania Capital are o detinere de 0,73% din Sibex.
Irina Radulescu a fost director CSSPP în perioada 2009-2011.

Iancu Stavrositu
Presedintele Interfinbrok Corporation, Iancu Stavrositu, care detine 0,003% în bursa sibiana, s-a autopropus pentru Consiliul Sibex.
Iancu Stavrositu este si vicepresedintele Asociatiei Brokerilor.

Ovidiu Galatanu
Omul de afaceri Radu Dimofte, care detine 4,99% din Sibex, l-a propus pentru conducerea Sibex pe Ovidiu Galatanu, administrator IFN Extra Finance si director programe de dezvoltare Satel Consultants SRL.
Între 2008-2010, Ovidiu Galatanu a fost Director al Departamentului Bancassurance si Leasing în cadrul companiei ASTRA Asigurari.
Anterior, Ovidiu Galatanu ocupase timp de trei ani functia de Director de Operatiuni, IT si Sisteme pentru AVIVA Asigurari de Viata.
În perioada 2004-2005, Galatanu a fost director financiar la Baneasa Investments, iar în 2003-2004, seful reprezentantei BCR Moscova.
Galatanu a fost si consultant pentru Banca Mondiala, între 1997-1999.
Compania Baneasa Investments, controlata de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte, potrivit informatiilor din presa.

Cristina Dutu
Cristina Dutu este, din luna aprilie 2012, expert coordonator pentru protectie financiara la NIS Petrol SRL, o societate care face parte din Naftna Industrija Srbije (NIS), membra a grupului Gazprom. Divizia NIS desfasoara activitati si deruleaza proiecte de investitii în sectorul energetic (petrol si gaze) prin explorarea, productia, procesarea, vânzarea si distributia de produse petroliere.
Doamna Dutu are experienta în sectorul bancar, ocupând functii în Credit Europe Bank si BCR.
Cristina Dutu este si practician în insolventa, din 2009.

Andrei Aurel Suciu
Ioan Alexandru Botezan, care detine 1,44% din Sibex, l-a propus pe Andrei Aurel Suciu pentru un loc în Consiliul de Administratie al Bursei sibiene.
Domnul Suciu este, în prezent, director general la „interventii.com”, o afacere ce ofera servicii de mentenanta a domiciliilor pentru persoane fizice si firme mici.
În perioada 2010-2011, Andrei Aurel Suciu a fost managing director la BCR Real Estate Management si Executive Director of Property Management Directorate.
În 2006-2010, a ocupat functia de Development Director la „Red Management Capital”, dupa ce fusese Director Directia Logistica la Raiffeisen Bank. Anterior, a lucrat si ca Sef serviciu administrativ la ABN AMRO Bank.

Daniel Grigoropol
Daniel Grigoropol este, în prezent, director general la „Andimed” SRL, dupa ce a fost, în perioada 2001 -2008, director administrativ la ABN Amro România si RBS Bank (care a preluat ABN).
Domnia sa a fost propus de Georgeta Grecu, care detine 0,0013% din Sibex.
În perioada 2000-2001, domnia sa a fost director tehnic la „World Trade Center Bucharest”.

Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie