FMI e de acord cu reducerea TVA la alimente, dar nu o incurajeaza

 

Discutiile referitoare la reducerea TVA pentru produsele alimentare vor fi reluate cu FMI, in perioada 6-14 noiembrie, la Bucuresti. Pe langa aceste discutii, Erik de Vrijer, seful misiunii Fondului in Romania, vrea sa atinga si subiecte ca evolutiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale.

Ministerul Agriculturii, se va consulta cu Ministerul Finantelor in privinta reducerii TVA, apoi discutiile vor fi reluate cu FMI, spune premierul Victor Ponta.

El a susţinut ca, in discutiile anterioare pe aceasta tema, Fondul nu s-a opus unei astfel de reduceri, dar a cerut Guvernului sa analizeze foarte clar efectele asupra bugetului si modul de acoperire a acestora. Ponta precizat din nou ca sustine o schema in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal, pe bază de facturi.

El a mai aratat ca, exceptand Romania si Danemarca, toate tarile din Uniunea Europeana aplica un regim diferentiat de TVA la produse agricole si ca „piata neagra” in domeniul produselor agricole din Romania este estimata in prezent la pana la 80%.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma in vara, ca reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, nu va duce neaparat la scaderea preturilor, dar va diminua evaziunea fiscala cu 15-20%.

Eugenia Barna, presedintele Comisiei de buget, e de parere ca e mai bine sa existe subventii pentru poducatorii agricoli, pentru evitarea producerii evaziunii fiscale, decat sa ii obligi sa emita facturi din care sa primeasca cei 15% inapoi, subliniind ca e necesar sa se realizeze “studii de impact” in acest sens, scrie Mediafax.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie