Cand America stranuta, restul lumii face guturai

 

Ne mai despart putine ore pana cand americanii sunt chemati la urne pentru a alege viitorul locatar de la Casa Alba pentru urmatorii 4 ani.

Si cum alegerile prezidentiale americane sunt de fiecare data capul de afis al sfarsitului de an la fiecare 4 ani, precum si simpatiile prooccidentale si proamericane ale poporului roman, va invit sa trecem in revista cateva aspecte legate de cei doi candidati si de sansele lor la presedintie.

Fata de acum 4 ani cand Barack Obama, actualul presedinte, a castigat fara emotii in fata candidatului republican , in prezent lucurile sunt ceva mai complicate, suspansul este la ordinea zilei si asta datorita faptului ca Mitt Romney, actualul contracandidat republican a recuperat foarte mult in sondajele de opinie.Pe de alta parte fata de precedentele alegeri prezidentiale din 2008 acum exista mai multi nehotarati pe care cei doi aspiranti  la functia suprema in stat vor incerca pana in ultimul moment sa-i atraga de partea lor.

Sa plecam in analiza sanselor celor 2 candidati la presedintia SUA de la structura populatiei acestei tari.

In acest context vom remarca ca Obama este un afro –american cu o cota de sustinere de 92% din partea acestei populatii ceea ce este un mare avantaj fata de Mitt Romney.Pe de alta parte alegatorii albi ii intorc spatele lui Obama.

De asemenea in comunitatea hispanica, foarte numeroasa in SUA, Obama are o cota de sustinere de 70%, fata de 25% contracandidatul sau.Totusi hispanicii sunt nemultumiti de Obama intrucat nu si-a respectat integral promisiunile facute in 2008 de a reglementa statutul imigrantilor ilegali din SUA , unde populatia hispanica este numeroasa.Insa un prim pas a fost facut in iunie 2012 cand Obama a promulgat o lege care permite multor tineri fara documente sa traiasca si sa lucreze in SUA fara teama de deportare.

Mitt  Romney in schimb a avut o pozitie extrem de dura fata de imigratie in timpul alegerilor preliminare pentru desemnarea sa ca si candidat al republicanilor, pozitie pe care si-a reconsiderat-o intrucatva pe parcursul campaniei electorale pentru prezidentiale in vederea obtinerii a cat mai multor voturi din partea hispanicilor.

Multi barbati au votat in 2008 cu Obama, dar inclina acum catre Mitt Romney deoarece sunt frustrati de politica economica a acestuia si nu au incredere in capacitatea sa de a impulsiona revirimentul economic.

Femeile , in schimb, care reprezinta 53% din electorat, ceea ce se traduce printr-un numar cu 10 milioane mai multe decat barbatii, sunt axate in special pe cheltuielile sociale, pe problemele pe care le intimpina pe piata muncii si pe dreptul lor de a decide asupra intreruperii de sarcina si din aceste puncte de vedere vor vota majoritar cu Obama care militeaza pentru asigurari universale de sanatate, pe interventia statului in economie si pe dreptul femeilor de a decide asupra avortului.

Mitt Romney in schimb promoveaza rolul redus al statului in economie ceea ce va avea implicatii asupra programelor sociale.Mai mult este decis sa puna capat finantarii publice a unor masuri de planning familial si nu este de acord cu avortul decat in caz de boala sau viol.Mai mult,  desi pe timpul campaniei pentru investitura Partidului Republican  si in primele luni ale campaniei prezidentiale a fost aprig impotriva avortului, ulterior pare sa fi revenit asupra acestei probleme si acum spune cu jumatate de gura ca ar fi de acord cu dreptul femeii de a decide asupra avortului, ceea ce denota ca nu este consecvent in sustinerile sale lucru neagreat la un viitor presedinte.

Daca in problematica externa nu s-au remarcat diferente majore intre optiunile celor doi candidati pe parcursul campaniei electorale, trebuie remarcat faptul ca Europa nu a fost amintita nici macar in treacat in cadrul dezbaterilor televizate.

Mai mult desi mi s-ar fi parut normal ca dezbaterile televizate sa se axeze foarte mult pe problematica economica si solutiile vazute de candidati pentru redresarea economiei americane, in cadrul acestor dezbateri subiectele economice nu au fost foarte aprofundate si asta in conditiile in care SUA se confrunta cu o datorie publica de 14 miliarde de dolari.

Totusi pentru reducerea deficitului bugetar si crearea de noi locuri de munca Obama este adeptul cresterii fiscalitatii, in paralel cu sustinerea unor programe guvernamentale care sa-I ajute pe cei care au probleme, in timp ce Mitt este adeptul reducerilor de taxe, interventiei reduse a statului in economie.Insa mediul de afaceri considera ca planul lui Mitt de a nu creste taxele nu e realist si bine conturat.

Mai mult decat atat Mitt a promis ca in cazul in care va fi ales va adopta o pozitie dura fata de China, ceea ce nu convine afaceristilor americani intrucat piata chineza este cea mai mare piata de desfacere pentru companiile americane si singura care creste.

Pe de alta parte criza imobiliara nu se regaseste in discursurile candidatilor, desi este unanim recunoscut ca recesiunea a inceput cu criza pietei imobiliare din SUA si este improbabila o redresare a economiei fara o redresare a pietei imobiliare aceasta reprezentand o cincime din economia americana.

Declinul pretului caselor inceput in 2006 i-a costat pe americani mai mult de 7.000 de miliarde de dolari ca urmare a pierderii valorii caselor in vreme ce creditele le depaseau , ceea ce a avut ca efect renuntarea la case. 11 milioane de familii, ceea ce inseamna aproximativ 1 din 4 proprietari au ramas in situatia de a plati mai mult pe rate decat valoreaza casele lor.

Mai mult,  25% din afro-americani si hispanici care au facut credite imobiliare fie si-au pierdut deja casele, fie se afla in posibilitatea uriasa de a  le pierde, comparativ cu numai 12% albi aflati in aceasta situatie.

Totodata investitiile in domeniul imobiliar reprezinta doar o fractiune din nivelul obisnuit astfel ca s-au pierdut milioane de locuri de munca.

Pe de alta parte guvernul federal  a garantat peste 95% din imprumuturile facute in anul 2011 pentru cumpararea de case, ceea ce denota ca piata creditelor imobiliare este dependenta de guvern.

In aceste conditii optiunile de vot ale populatiei se vor duce catre acel candidat care va convinge cu privire la masurile pe care le va lua pentru oprirea confiscarilor de case, pentru revitalizarea constructiilor, pentru asigurarea unor chirii accesibile pentru oameni, pentru asigurarea posibilitatii cumpararii de case de catre clasa mijlocie si muncitori.

De asemenea somajul este inca la cote ridicate, dar, pentru prima data dupa 4 ani,  in septembrie acesta a scazut sub 8%  fiind de 7,8%, dar a urcat din nou in octombrie pana la 7,9% in conditiile in care s-au creat 170.000 noi locuri de munca, mai multe decat au estimat specialistii.

Acesta poate fi un avantaj pentru Obama in sensul ca politicile sale economice incep totusi sa-si arate, chiar daca timid, roadele. Pe de alta parte rata mare a somajului poate fi si un handicap istoric pentru actualul presedinte intrucat dupa cel de-al doilea razboi mondial doar un singur presedinte american a fost reales pe un fond al ratei somajului mai mare de 6%.

Ultimele zile ale campaniei electorale au fost marcate de dezastrul adus de uraganul Sandy, astfel ca americanii au putut vedea cum reactioneaza presedintele in situatii de criza majora si ceea ce au vazut si simtit  a fost ca actualul presedinte este capabil sa gestioneze situatiile de criza, ca a luat masuri rapide pentru ajutorarea sinistratilor si inlaturarea cat mai rapida a problemelor generate de uragan.

Si acestea nu sunt putine in conditiile in care milioane de americani au fost afectati, iar cele mai pesismiste aprecieri estimeaza pagube de 50 miliarde de dolari.

Insa in viziunea specialistilor de pe Wall Street  aceste pagube sunt si un avantaj pentru economia americana, intrucat efectul pozitiv multiplicator al eforturilor de reconstructie ar putea fi de 5.Astfel la pagube de 20 miliarde de dolari impactul dat economiei de cheltuieli si activitate ar echivala cu 100 miliarde de dolari, fiecare dolar investit aducand o valoare de 4 pana la 6 ori mai mare.Efectele pozitive se vor vedea in cursul anului viitor si vor fi cel mai vizibile la constructia de locuinte, la companiile de inginerie, furnizorii de materiale de constructii si producatorii de bunuri de folosinta indelungata.

Cresterea activitatii de reconstructie va genera tot mai multe locuri de munca cu efecte imediate asupra scaderii somajului si cresterii bunastarii a milioane de familii americane.

Felul cum a actionat Obama inainte si dupa uraganul Sandy i-au atras aprecieri si din partea unor personalitati marcante ale Partidului Republican cum ar fi guvernatorul de New Jersey(cel mai afectat stat de uragan), Chris Christie ,  care i-a recomandat colegului sau Mitt Romney sa nu calce prin stat pentru a vedea pagubele produse de uragan, dar l-a primit cu bratele deschise pe Barack Obama.. De asemenea Bloomberg , primarul New York-ului grav afectat de uraganul Sandy(mentionez doar  ca metroul newyorkez a inregistrat cele mai mari pagube din istoria sa de 108 ani) , a declarat ca il sprijina pe Obama pentru un nou mandat la Casa Alba.

Acestea fiind zise sa asteptam rezultatul alegerilor din 6 noiembrie cu speranta ca indiferent cina va fi noul locatar al Casei Albe viata americanilor se va schimba in mai bine si ne va fi si noua mai usor , fiindca asa cum se spune in popor,  cand America stranuta,  restul lumii face guturai.

Burete Adrian

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie