Gheorghe Calburean amendat pentru licitatia trucata de la Transgaz Medias

 

Consiliul Concurentei a amendat cu un milion de euro compania Condmag pentru ca a realizat o intelegere cu INSPET Ploiesti privind participarea la oferte trucate la o licitatie organizata de Transgaz Medias. Condmag este controlata de Gheorghe Calburean, unul dintre cei trei mari stapani ai gazelor, alaturi de Mircea Vescan si Ioan Parau.

„Avem dovezi ca aceste companii s-au inteles asupra continutului ofertelor pe care urmau sa le prezinte la licitatii, schimband informatii comerciale sensibile. Intelegerile de trucare a licitatiilor reprezinta una dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei si conduc la achizitionarea de catre autoritatea contractanta a unor lucrari mai scumpe. In acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declansa investigatia”, a declarat Bogdan Chiritoiu.

Condmag si INSPET s-au inteles pe procedura de achizitie publica „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi”, organizata in 2009 . Trucarea ofertelor a constat in schimbul de informatii sensibile cu caracter confidential, care au permis INSPET sa castige licitatia, conform unei intelegeri prealabile. Condmag a primit o sanctiune de un milion de euro, iar INSPET de 1,6 milioane de euro.

Alte doua companii, Moldocor si TMUCB au primit sanctiunei de 500.000 de euro si, respectiv 2,5 milioane de euro pentru realizarea unei intelegeri in scopul participarii cu oferte trucate la o licitatie privind conducta de transport gaze Giurgiu-Ruse.

Calburean a intrat in industria gazelor in 1983 cand s-a angajat la Schela de foraj de la Romgaz si pana in 1995 a ocupat pozitiile de inginer, sef de brigada si director general. Dupa spargerea Romgaz in mai multe entitati, acesta a ajuns seful Consiliului de Administratie al Dafora iar din 2003 a devenit principalul actionar al companiei. Condmag Brasov este a doua companie controlata de Calburean, aceasta fiind desprinsa si ea din sistemul integrat de dinainte de 1990. Condmag activeaza pe piata de constructie a conductelor magistrale de gaze si a instalatiilor tehnologice aferente acestora.

Cristian Matache, Incomemagazine.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie