Hidroelectrica nu are cerere pe piata

 

Producatorul de electricitate detinut de stat Hidroelectrica a vândut în aceasta saptamâna pe bursa OPCOM electricitate de doar 24,8 milioane lei (5,4 milioane euro), desi a organizat licitatii în valoare cumulata este de 343,1 milioane de lei (75,7 milioane euro).

Compania a organizat în intervalul 30 octombrie-2 noiembrie un numar de 30 de licitatii pentru vânzarea unei cantitati de 1,5 TWh de energie, cu o valoare totala de 343,1 milioane de lei.

Pretul solicitat de compania de stat a fost de 220 lei pe MWh, situat în partea inferioara a tarifelor practicate în aceasta perioada pe bursa de energie OPCOM.

Din cele 30 de licitatii, Hidroelectrica a reusit sa încheie doar trei proceduri de vânzare, prin care a vândut 113.275 MWh, cu o valoare totala de 24,8 milioane de lei.

Compania a programat pentru saptamâna viitoare, tot la OPCOM, alte cinci licitatii pentru vâzarea unei cantitati de 263.520 MWh, cu o valoare totala de 58 milioane de lei.

În total, în intervalul 30 octombrie-5 noiembrie compania de stat a programat 35 de licitatii prin care a încercat sa vânda energie de 401,1 milioane de lei (88,5 milioane euro), respectiv o cantitate de 1,8 TWh, echivalentul a aproximativ 3% din consumul anual la nivel national.

Administratorul special al companiei, Remus Vulpescu, a declarat miercuri ca anularea celor mai multe dintre licitatii a fost cauzata de prevederea din contract prin cumparatorii sunt obligati sa plateasca în avans jumatate din valoarea acordului este „o conditie atipica” si un element de „sondare a pietei”.

Vulpescu a aratat ca anularea celor mai multe licitatii nu este un esec, întrucât energia scoasa la vânzare de Hidroelectrica urma sa fie livrata în 2013. El a mai spus atunci ca licitatiile vor fi probabil reluate la un alt pret si cu alte conditii.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie