Comisia Europeana va evalua procedura de numira a procurorului general si al sefului DNA

 

Comisia Europeana (CE) a luat nota de propunerile ministrului român al justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de procuror general al României si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si va face o evaluare a întregii proceduri odata ce aceasta va fi completa, a declarat joi pentru Agerpres Mark Gray, purtator de cuvânt al CE.

‘Comisia nu va comenta, bineînteles, nominalizari individuale, asta tine de autoritatile române. Comisia va face o evaluare a întregii proceduri odata ce aceasta va fi completa. Dupa cum stiti, urmatorul stadiu este ca numele sa fie înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, apoi presedintiei; vom comenta odata ce procedura este completa’, a precizat Mark Gray.

Ministrul român al justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat joi ca procurorul Tiberiu Mihail Nitu este propunerea sa pentru functia de procuror general al României si procurorul Ioan Irimie propunerea pentru functia de procuror sef al DNA.

Mona Pivniceru a afirmat ca s-a conformat „în chip absolut” si a derulat procedurile care i-au fost sugerate de presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si de cele trei scrisori ale Comisiei Europene.

‘Presedintele /Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso/ si secretarul general /al CE, Catherine Day/ au intervenit de câteva ori în aceasta chestiune pentru a sublinia importanta pentru România a faptului ca nominalizarile sa fie credibile si sa fie facute într-un mod cu totul transparent. Vom face aceasta evaluare la finalul procesului, nu în timpul lui si, în mod evident, aceasta va fi inclusa în raportul pe care îl vom prezenta la finalul anului’, în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, a mai afirmat purtatorul de cuvânt al executivului comunitar.

‘Speram ca întreaga procedura sa se termine cât mai curând si sa fie numiti doi oameni de cea mai înalta integritate, care vor stabili standardele pentru reformele cheie care trebuie efectuate în România si standardele pentru un sistem juridic independent în anii care vor veni’, a comentat Mark Gray despre profilul pe care Comisia îl asteapta în cazul viitorilor procuror general si, respectiv, procuror sef al DNA.

Sectia pentru procurori a CSM va discuta la 22 noiembrie propunerile pentru functiile de procuror general al României si procuror-sef al DNA, urmând sa emita un aviz în privinta celor doua nominalizari.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie