Cele mai mari fraude bancare: Banca Româneasca de Scont a fost devalizata

 

Un alt exemplu este Banca Româna de Scont (BRS) (fosta Astra). Ea a fost înfiintata în 1996 de oameni de afaceri si companii din Brasov. La înfiintare, banca avea un capital de 50 miliarde de lei vechi. În 1998, grupul financiar Gelsor a preluat pachetul majoritar al Astra printr-o majorare de capital. Ulterior numele bancii a fost schimbat în Banca Româna de Scont.

Dupa un timp grupul Dramiral, condus de omul de afaceri Mihai Iacob, a cumparat 63% din BRS de la grupul Gelsor, care a apartinut omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Banca Româna de Scont a facut parte, alaturi de Banca de Investitii si Dezvoltare, dintr-o retea construita în jurul grupului Gelsor (fondat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu) care a devalizat compania Astra

Asigurări de aproape 18 milioane dolari

În martie 2010, fostul director al BRS, Teodor Nicolaescu si directorul Dramiral Group, Mihai Iacob, au fost trimisi în judecata de procurorii DIICOT, pentru o înselaciune de 135 de miliarde lei vechi cauzata RAFO Onesti. Acestia au fost acuzati ca au comandat produse petroliere pe care nu le-au platit.

Rafinaria Rafo a livrat catre firma lui Iacob produse petroliere în valoare de 160 miliarde lei. Iacob stia ca firma sa nu avea banii necesari pentru a onora plata respectiva si l-a instigat pe Nicolaescu sa elibereze un extras de cont fals, pentru a convinge RAFO ca dispune de acesti bani. Singura plata care s-a facut catre Rafo Onesti este în valoare de 25 miliarde lei.

 

Antonela Etves, evz.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie