12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati

 

Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 147/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.

Actul normativ completeaza art. 139 din Codul muncii, care prevede zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Astfel, prin aceasta modificare, la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau pana atunci angajatii este adaugata si data de 30 noiembrie, cand este sarbatorit Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei”. Noile prevederi au intrat in vigoare in 27 iulie.

Legea de modificare a Codului muncii a fost adoptata la finalul lunii iunie de catre deputati cu 236 de voturi „pentru”, 10 „impotriva” si 2 abtineri, dupa ce Senatul o adoptase tacit in noiembrie.

Iniatitorii acestui proiect, deputatul Giurgiu Mircia si senatorii Francu Emilian Valentin, Pasca Liviu Titus, explicau in expunerea de motive a propunerii ca declararea zilei Sfantului Andrei ca sarbatoare legala este un act firesc de celebrare a celui care, in calitate de apostol,”a innobilat fiinta nationala”. Ei considera ca 30 noiembrie este ziua spiritualitatii romanesti din moment ce Sfantul Andrei a format primele comunitati crestine din tara noastra, fiind de accea socotit si patronul spiritual al romanilor.

In plus, se mai arata in expunerea de motive, „in Romania exista in acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica (…), tara noastra fiind printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar o atat de mare sarbatoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificatii atat de profunde pentru neamul romanesc, ar trebui sa fie marcata in mod solemn”.

Odata cu modificarea din luna iulie, Codul muncii prevede 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucratoare stabilite de legislatia muncii sunt:

  •     1 si 2 ianuarie ;
  •     prima si a doua zi de Pasti – in 2012, aceste zile au fost in 15 si 16 aprilie;
  •     1 mai – in 2012;
  •     prima si a doua zi de Rusalii – in 2012, aceste zile au fost in 3 si 4 iunie;
  •     Adormirea Maicii Domnului – 15 august;
  •     Sfantul Andrei – 30 noiembrie;
  •     1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei;
  •      prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie.

Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, in timpul saptamanii. Conform calculelor noastre, in acest an, din cele 12 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii, 8 „au picat” in timpul saptamanii, aducand o zi libera pentru cei care lucreaza de luni pana vineri. Celelalte sarbatori legale  s-au nimerit in zile de week-end, cand salariatii cu un program de lucru de luni pana vineri sunt oricum liberi.

Ce pedepse risca angajatorii care nu dau liber in 30 noiembrie

Legislatia muncii este dura cu angajatorii care incalca salariatilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acorda zilele libere legale sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Totusi, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”.

De asemenea, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

Compensatii pentru cei care trebuie sa mearga la serviciu in sarbatorile legale

Chiar daca sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in ziua de 30 noiembrie, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile. Practic, pana pe 30 decembrie cei care au lucrat de Sfantul Andrei pot solicita angajatorului o zi libera.

Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.

Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale „din motive justificate”, salariatii trebuie sa beneficieze de un „spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.

Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
 
Roxana Neagu, Avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie