Raed Arafat: Nu avem bani pentru cele 400 de spitale din Romania

 

Raed Arafat, subsecretarul de stat în Ministerul Sanatatii, a prezentat, in cadrul conferintei Health Forum – Finantarea sistemului de sanatate 2013, cateva solutii pentru doua din cele mai mari probleme cu care se confrunta sistemul sanitar din Romania.

Una din marile probleme ale sistemului este subfinantarea si aceasta poate fi remediata prin alocare de resurse in mod tintit, potrivit lui Raed Arafat.

“Spre exemplu nu avem bani pentru cele 400 de spitale din Romania, asa ca in primii doi ani sa se aloce fonduri pentru echipamente in special pentru cele din linia intai, iar doi ani pentru cele care rezolva probleme strict judetene, iar alti doi an pentru cele care rezolva probleme de sanatate locala. In paralel se vor derula si investitii ale autoritatilor locale”.

Arafat a mentionat ca datorita unei astfel de investitii facute in 2 ani a fost redusa rata mortalitatii infantile de la 13 la 7%.

O alta problema identificata de secretarul de stat este cea a resurselor umane. ”Multi medici pleca si din cauza sistemului care nu ii lasa sa isi dezvolte cariera. In 2007 rata de parasire a sistemului de rezidentiat la Medicina de Urgenta era de 80%” a explicat Arafat. Potrivit acestuia rezidentii nu stiau ce vor face mai exact dupa finalizarea cursurilor, iar in urma initierii de catre Ministerul Sanatatii a unui program de educare rata de parasire la medicina de urgenta a scazut sub 15%.

Astfel de politici tintite vor fi aplicate si la cardiologia interventionista pentru a se rezolva problema infarctului, astfel s-ar putea constitui doua trei centre in tara de cardiologie interventionista pentru a scurta timpul pentru interventia in caz de infarct.

Zgonea: Anul acesta au plecat 1.600 de medici dn tara

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat marti ca numai anul acesta au plecat 1.600 de medici dn tara semn ca sistemul medical nu mai poate functiona in formula actuala.

Zgonea a mentionat ca din discutiile avute cu un oficial britanic in Marea Britanie exista 4.100 de medici romani cu acte in regula. Acesta a mai spus ca desi au mai fost deblocate niste posturi din sistemul sanitar nu are cine sa le ocupe pentru ca medicii tineri pleaca.

“De 15 ani asteptam o imbunatatire a sistemului sanitar dar crizele se tot repeta,“ a spus Zgonea. El considera ca o posibila explicatie pentru haosul din sistem ar fi lipsa unui mecanism de evaluare a rezultatelor masurilor luate.

Acesta a conchis ca obiectivul tuturor componentelor sistemului sanitar ar trebui sa fie cresterea sperantei de viata a romanilor, dar si a anilor de viata fara boala.

Madalina Pana, Incomemagazine.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie