Romania are de dat 13 miliarde euro catre FMI in urmatorii doi ani.

 

BNR şi Ministerul Finanţelor vor avea un vârf de plată al datoriei externe în urmatorii doi ani de 13 miliarde euro, iar fără o absorbţie bună a fondurilor UE, rezervele valutare ar putea scădea rapid, afirmă preşedintele CF, Ionuţ Dumitru. Rezervele valutare fiind în mare pericol.


„In 2013 – 2014 Romania va avea varfuri de plata a datoriei externe. Dacă cumulam şi dobânzile de plată, Ministerul Finanţelor şi Banca Natională a României va trebui să platească în următorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externa şi alte datorii în valută. Dacă nu reuşim să atragem noi finanţari din pieţele private externe şi nu absorbim mai multi bani din fondurile europene nerambursabile, rezerva internaţională a BNR ar putea scădea foarte rapid. Credibilitatea externă este crucială pentru a asigura accesul la pieţele externe private”, a spus preşedintele Consiliului Fiscal, care ocupă şi poziţia de economist şef al Raiffeisen Bank Romania.

Cea mai mare parte din suma revine BNR, care va avea de rambursat la FMI 7,6 miliarde de euro, fără dobânzi, aproape 4 miliarde de euro anul viitor şi 3,7 miliarde de euro în 2014. Tot plăţi către FMI va efectua şi Ministerul Finanţelor, cu un total de 2 miliarde de euro, câte un miliard în fiecare an.
De asemenea, Ministerul Finanţelor va rambursa anul viitor 1,8 miliarde euro, reprezentând bonduri în valuta atrase de pe piaţa internă, iar în 2014 va avea scadenţe similare de circa un miliard de euro. Dumitru a atras atenţia ca în ultimul an (iulie 2011 – iulie 2012) investitorii străini şi-au redus deţinerile de titluri de stat cu 7 miliarde de lei , de la un vârf de aproape 12 miliarde de lei la circa 5 miliarde lei, ceea ce ar putea avea impact suplimentar în rezerva valutara, chiar dacă aceasta este considerată înaltă la această oră.

stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie