Notiunea de Grup de societati recunoscuta juridic

 

In data de 3 septembrie 2012, Tribunalul Galati s-a pronuntat asupra unei cereri de conexare a doua dosare ce aveau ca obiect doua cauze privind procedura insolventei a doi debitori diferiti.
Cererea a fost formulata de avocatul debitoarei SC Intfor SA, Gheorghe Piperea care a solicitat conexarea dosarului nr. 5739/121/2011, aflat pe rolul Tribunalului Galati, la cauza inregistrata sub nr. 8465/121/2011 aflata pe rolul aceleiasi instante. Judecatorul sindic, avand in vedere dispozitiile art. 20 si art. 148 alin. (2) din Constitutia Romaniei si art. 164 CPC, a admis cererea de conexare, dispunand conexarea cauzei inregistrate sub nr. 5739/121/2011 la dosarul nr. 8465/121/2011.

Conexarea s-a dispus la acest din urma dosar intrucat obiect al acestuia il face Societatea dominanta din grup. Instanta de judecata, ratificand argumentele SCA Piperea si Asociatii a retinut ca in practica si legislatia romana nu au mai fost intalnite asemenea situatii in cauzele privitoare la insolventa, dar in viziunea constanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (speta AkzoNobel cauza C97/08) grupul de societati este titularul unei intreprinderi complexe care totalizeaza intreprinderile ale caror titulari sunt societatile contractante, independent de statutul juridic al acestei entitati si de modul de finantare.

Astfel in mod just a considerat Tribunalul Galati ca exista o stransa legaturi intre ele doua cauze, obiectul fiind acelasi. Motivarea instantei si comentariile asupra argumentelor judecatorului sindic vor face obiectului unui articol ce urmeaza a fi publicat in revista Curierul Judiciar.

Oana Dimitriu, Infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie