Ionut Dumitru, presedintele Consiliului fiscal: Credibilitatea externa este cruciala pentru a asigura accesul la pietele externe private

 

BNR si Ministerul Finantelor vor avea un vârf de plata al datoriei externe în urmatorii doi ani, de 13 miliarde euuro, iar, fara o mai buna absorbtie a fondurilor UE sau reforme care sa atraga investitiile straine, rezervele valutare ar putea scadea rapid, afirma presedintele CF, Ionut Dumitru.

„În 2013 – 2014 România va avea vârfuri de plata a datoriei externe. Daca cumulam si dobânzile de plata, Ministerul Finantelor si Banca Nationala a României va trebui plateasca în urmatorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externa si alte datorii în valuta. Daca nu reusim sa atragem noi finantari din pietele private externe si nu absorbim mai multi bani din fondurile europene nerambursabile, rezerva internationala a BNR ar putea scadea foarte rapid. Credibilitatea externa este cruciala pentru a asigura accesul la pietele externe private”, a spus presedintele Consiliului Fiscal, care ocupa si pozitia de economist sef al Raiffeisen Bank România.

Cea mai mare parte din suma revine BNR, care va avea de rambursat la FMI 7,6 miliarde de euro, fara dobânzi, aproape 4 miliarde de euro anul viitor si 3,7 miliarde de euro în 2014. Tot plati catre FMI va efectua si Ministerul Finantelor, cu un total de 2 miliarde de euro, câte un miliard în fiecare an.

De asemenea, Ministerul Finantelor va rambursa anul viitor 1,8 miliarde euro, reprezentând bonduri în valuta atrase de pe piata interna, iar în 2014 va avea scadente similare de circa un miliard de euro.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie