Coasigurarea in legislatia romaneasca

 

Coasigurarea reprezinta posibilitatea asiguratului de a incheia contractul de asigurare cu mai multi asiguratori intre care obligatia platii indemnizatiei se divide, fiecare dintre acestia raspunzand numai pentru o cota-parte de risc.

In aceasta ipoteza, fiecare asigurator va raspunde in raport de suma asigurata, fara insa ca suma acordata cu titlu de indemnizatie sa poata depasi valoarea prejudiciului suportat de catre persoana asiguratului.

De retinut este faptul ca aceasta forma a asigurarii directe – coasigurarea – vizeaza riscuri a caror producere conduce la ivirea unor prejudicii de mari proportii, fiind practicata, de regula, in situatii exceptionale.

Regula in aceasta materie este data de faptul ca, in principiu, coasigurarea poate fi practicata in cadrul oricaror tipuri de asigurare. In cadrul asigurarii de bunuri, spre exemplu, daca asiguratul opteaza pentru incheierea mai multor contracte de asigurare cu privire la acelasi bun si acelasi risc, la momentul producerii riscului asigurat, fiecare dintre asiguratori va achita asiguratului o despagubire raportata la suma asigurata, fara ca valoarea totala incasata de asigurat sa poata depasi valoarea prejudiciului.

Ca atare, fiecare dintre asiguratori isi asuma o cota-parte din risc. Exceptia o constituie asigurarea de persoane, in cadrul careia incheierea mai multor asigurari privind acelasi risc nu determina o divizare a indemnizatiei de asigurare, ci fiecare dintre acestia va acorda intreaga indemnizatie beneficiarului in raport de suma asigurata.

Georgiana Matache, Infolegal.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie