4 din 1.000 de case au sistem de panouri solare

 

Sistarea programului Casa Verde, prin intermediul caruia se putea obtine o subventie in limita a 6.000 de lei pentru instalarea unui sistem de panouri solare pentru producerea de apa calda menajera, este principalul factor al scaderii vanzarilor de panouri solare pe anul 2012.

Dupa anii 2010 si 2011, in care s-a inregistrat o crestere a vanzarilor panourilor solare, pe anul 2012, acestea stagneaza si chiar scad, ducand la cifrele dezastruoase de 4 la o mie.

Sistarea programului Casa Verde nu este singurul motiv al scaderii vanzarilor de panouri solare, ci si ritmul de ridicare a constructiilor noi, sector care la randul sau nu a inregistrat o evolutie pozitiva in ultima perioada, dupa cum afirma reprezentantul companiei Ariston Therm.

Costurile investitiei unui sistem de panouri solare incepe de la 1.000 si poate varia in functie de varianta aleasa pana la 5.000 de euro, afirma Sebastian Popescu, reprezentantul bauMax Romania.

Variantele sistemelor de panouri solare sunt: panourile cu circulatia naturala – cele care au boilerul montat pe acoperis (care au preturile mai mici) si panourile cu circulatia fortata – cele care au doar panourile pe acoperisul caselor (aceste sisteme fiind mai scumpe).

Desi s-au inregistrat scaderi la sistemele ieftine, la cele mai scumpe (cu circulatie fortata) s-au inregistrat cresteri, acest lucru insemnand ca oamenii cu venituri peste medie s-au indreptat spre aceste produse:”In ceea ce priveste vanzarile Ariston, observam o scadere de circa 20% in cazul panourilor cu circulatia naturala, dar o crestere importanta de circa 40% in cazul sistemelor complexe cu circulatie fortata”, a mai precizat reprezentantul Ariston Thermo.

Amortizarea unei instalatii de acest gen se face intr-un interval cuprins intre 2-3 ani si pana la 5-7 ani, in functie de randament sau de numarul persoanelor care-l utilizeaza, scrie zf.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie