Parc eolian cu investitie chineza

 

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat pentru AGERPRES ca pana la sfarsitul anului ar putea fi finalizata realizarea unui parc de energie eoliana in Romania, cu investitie chineza.

In discutiile avute cu omologul chinez, Yang Jiechi, cu ocazia unei vizite oficiale in China, s-au mentionat mai multe sectoare  in care cele doua tari pot coopera, subliniind ca vor exista proiecte mari de investitii chineze pe piata romaneasca: „Sunt proiecte mari de investitii aflate in discuţie si intr-o faza, unele, destul de avansata si ma refer aici la proiectul unor investitii chineze in Romania de aproximativ un miliard de dolari la Termocentrala de la Rovinari, pentru o capacitate de 500 de megawati energie electrica. De altfel, chiar in acest timp o delegatie a Ministerului Comertului negociaza memorandumul cu partea chineza si eu, ca ministru de externe, mi-am exprimat sprijinul politic pentru realizarea acestui obiectiv. Sunt si alte proiecte, asa cum este finalizarea speram pana la sfarsitul acestui an a unui parc de energie eoliana in Romania, cu investitie chineza de peste 300 de milioane de euro şi, bineinteles, in domeniul infrastructurii, in domeniul energiei, in IT si comunicatii. Sunt domenii extrem de dinamice in care partea chineza este interesata. Din acest context, am subliniat importanta deschiderii unei filiale a unei banci chineze mari la Bucureşti, care ar putea facilita cooperare economica” a mai spus Corlatean.
China doreste sa-si dezvolte relatiile cu statele din Centrul si Estul Europei, si sa contribuie in acest fel la dezvoltarea relatiilor pe plan mai larg dintreChina şi UE. In acest scop s-a luat intiativa organizarii unui forum, numit ForumulChina – Europa Centrala si de Est, a caror prime editii s-au organizat la Budapesta in 2011 si la Varsovia in 2012.

Corlatean si-a exprimat interesul organizarii urmatoarei editii inRomania.

ForumulChina- Europa Centrala si de Est, poate finanta proiecte in limita a zece miliarde de dolari, iarRomaniaeste interesata de accesarea unei linii de credit, scrie AGERPRES.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie