Doi juristi-trei ziaristi. Restituirea administrativa si suspendarea taxei auto, pe intelesul tuturor

 

Dupa lupte seculare care au început la 01.01.2007 prin introducerea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, trecând si prin OUG nr. 50/2008 declarata de nenumarate ori ca fiind contrara TFUE de chiar CJUE dar si anterior de catre instantele din România, Parlamentul României din epoca lui decembrie 2011 a gasit solutia ideala pentru ca taxa auto sa nu mai poata fi combatuta. Astfel, din strafundurile necesitatii de fonduri la bugetul de stat s-a nascut Legea nr. 9/2012 care a înlaturat discriminarea prevederilor anterioare si a stabilit, printr-o exprimare demna de tehnica abstractului, ca noua taxa – cea pentru emisiile poluante – va fi achitata si de catre cetatenii care achizitioneaza autovehicule second hand de pe teritoriul României si pentru care nu s-a achitat niciodata nici taxa de prima înmatriculare si nici taxa pe poluare.

La scurt timp dupa intrarea în vigoare a taxei pentru emisiile poluante prevazuta de Legea nr. 9/2012, regretabilul ministru Laszlo Borbely anunta public ca taxa pentru emisiile poluante se va suspenda partial exact pentru cei care o faceau sa nu mai fie discriminatorie. Astfel s-a nascut prima ordonanta de urgenta din anul 2012.

Pentru binele poporului, limitându-si setea de bani la bugetul de stat, s-a dispus ca prevederile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 9/2012 sa fie suspendate pâna la 1 ianuarie 2013 (care va veni dupa alegeri). Totodata s-a dispus ca persoanele care au platit taxa pentru emisiile poluante în perioada mai scurta de o luna în care a fost în vigoare legea plina, taxa achitata pentru autoturisme second hand înmatriculate anterior pe teritoriul României, sa primeasca banii înapoi.

Dupa alte lupte seculare din timpul tumultuosului an de gratie 2012, Parlamentul a ajuns la sfârsit de vara în octombrie la maiastra concluzie ca OUG nr. 1/2012 trebuie aprobata exact în forma în care o emisese Guvernul. Presedintele nu a putut decât sa fie de acord. De aici si pâna la titluri din presa ca acesta sau acesta sau acesta, pasul spre prapastie a fost foarte mic.

Deoarece presa libera din România nu se preocupa decât de o continua campanie electorala, indiferent de culoarea politica, în prag de alegeri parlamentare aceasta anunta cu litere de-o schioapa ca taxa auto s-a suspendat si ca soferii vor primi banii înapoi.

Pe româneste si pe scurt, în concluzie: cei care au platit taxa auto în ianuarie 2012 pentru masini second hand deja înmatriculate pe teritoriul României au dreptul sa li se restituie pe cale administrativa sumele platite înca de la intrarea în vigoare a OUG nr. 1/2012 iar nu începând cu momentul aprobarii acesteia – octombrie 2012. Celelalte persoane care au achitat taxa începând cu anul 2007 pentru autoturisme second hand înmatriculate anterior într-un stat membru al UE trebuie sa se adreseze instantelor de judecata.

Bun, ma (va) veti întreba: si care e noutatea? NICIUNA! OUG nr. 1/2012 care produce efecte din februarie 2012 pâna în ianuarie 2013 a fost aprobata prin lege exact în forma în care a emis-o Guvernul. Wag the Dog, Charlie!

Faptul ca, pe de o parte presa a vehiculat ideea suspendarii taxei si a restituirii administrative a tuturor sumelor achitate iar pe de alta parte ca unii juristi au crezut si/sau cred asta fara sa consulte actul normativ sau sa astepte publicarea sa în monitorul oficial nu face decât sa-mi întareasca refuzul de a citi presa respectiv convingerea ca expresia doi juristi – trei pareri ar trebui sa fie înlocuita pe alocuri cu una noua: doi juristi – trei ziaristi.

Viorel Papu
Avocat, Baroul Constanta

Juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie