Daniel Tudor, CSA: Asigurarea facultativa a locuintei poate tine locul politei obligatorii

 

Consiliul CSA, condus de noul presedinte Daniel Tudor, a decis ieri revenirea la forma anterioara a legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor, astfel ca proprietarii care detin o polita facultativa care acopera riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren nu mai trebuie sa încheie si o asigurare obligatorie.

Este anulata astfel o hotarâre a Comisiei din luna august, care interzicea companiilor de asigurari sa mai emita polite care acopera cele trei riscuri pentru sume asigurate sub limitele de 10.000 si respectiv 20.000 de euro. Ordinul CSA interzicea companiilor de asigurari inclusiv utilizarea denumirii PAD (denumirea prescurtata a politei obligatorii) în procesul de vânzare a asigurarilor facultative.

Practic, proprietarii de locuinte erau obligati prin ordinul din luna august sa încheie doua polite de asigurare daca doreau sa-si asigure casele la valoarea reala sau pentru mai multe riscuri. Politele obligatorii costa 10 sau 20 de euro pe an si acopera doar daunele produse de cutremure, inundatii si alunecari de teren în limita a 10.000 si respectiv 20.000 de euro.

Politele obligatorii sunt emise de compania PAID, detinuta de 12 asiguratori locali, care a fost puternic concurata de ceilalti asiguratori dupa ce forma initiala a legii privind asigurarea obligatorie a fost modificata la sfârsitul anului 2010 astfel încât proprietarii care au cumparat o polita facultativa sa nu mai încheie si o polita obligatorie. Portofoliul PAID s-a subtiat constant în ultimul an, ajungând la circa 300.000 de polite în prezent.

Ciprian Botea, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie