Reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda se vor pune in functiune doar in 2020

 

Capacitatea Romaniei de a finanta investitia si structura actionariatului de la Cernavoda, privind reactoarele nucleare 3 si 4, este inca imprecisa, conform unui studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză.

Proiectul de constructie a fost initiat in anul 2007, urmand ca lucrarile sa inceapa in anul 2010. Evaluarea proiectului s-a ridicat la suma de 4 miliarde de euro.

Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Desfasurarea discutiilor au fost socotite nesatisfacatoare de CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez, asa incat acestea s-au restras din proiect la sfarsitul anului 2010. Ca urmare, Ministerul Economiei prin Nuclearelectrica, a ajuns să detina 86% din firma de proiect.

Deoarece  Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri, (acest lucru ducand la stagnarea proiectului), se doreste rechemarea companiilor  CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez, pentru alte discutii, dupa cum afirma Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, precizeaza Mediafax.ro.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie