Jocul asigurarilor de locuinte

 

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarât azi revenirea la forma anterioara a normelor privitoare la asigurarea obligatorie a locuintelor, ceea ce presupune ca proprietarii se pot asigura împotriva dezastrelor fie printr-o polita obligatorie emisa de PAID, fie printr-o asigurare facultativa. Si asta la doar doua luni dupa ce, printr-un Ordin, CSA obliga proprietarii sa se asigure minimal contra catastrofelor doar prin PAID.

Practic, CSA nu face decât sa recunoasca caducitatea actului emis pe 1 septembrie, prin care se încerca introducerea unei discriminari între societatile de asigurare, prin defavorizarea celor care nu eram membre PAID, dar care, culmea, „lovea” în interesele unei societati membre a PAID.

La numai 3 saptamâni de la emiterea Ordinului 15/2012 al CSA, Curtea de Apel Bucuresti a hotarât suspendarea aplicarii Ordinului 15, actiune initiata de catre Astra Asigurari, societate membra a PAID.

Ne-am putea întreba de ce chiar o societate membra a PAID cerea suspendarea Ordinului 15 al CSA, atâta timp cât el oferea avantaje membrilor PAID?

Raspunsul sta tocmai în structura portofoliului de polite al Astra. Potrivit datelor UNSAR, Astra avea în portofoliu cele mai multe polite active de locuinte, circa 2,46 milioane, adica aproape jumatate din numarul politelor încheiat la nivelul întregii piete – peste 5 milioane.

Pe de alta parte, numarul total al politelor emise prin PAID a scazut încontinuu atingând un minim de 205.000 la începutul lunii septembrie, înainte de intrarea în vigoare a Ordinului 15.

Astfel, prin polite obligatorii erau asigurate mai putin de 3% dintre locuinte, în vreme ce gradul de cuprindere în asigurare la nivelul patrimoniului locativ total (8,4 milioane locuinte) depasea 60%.

Adica, cele mai multe din cele 13 societati membre PAID, în frunte cu Astra, s-au folosit de acest statut pentru a-si vinde de fapt politele facultative, pentru care comisioanele nu erau plafonate de lege si, în plus, la aceeasi bani ca la o asigurare obligatorie acopereau o serie de alte riscuri, pe lânga cele 3 de catastrofa.

Pentru a nu-si zapaci clientii, câtiva asiguratori (Allianz, Generali, Omniasig si Groupama) au decis sa introduca o fransiza la politele facultative, echivalenta cu polita obligatorie (PAD), în vreme ce companii precum Astra, Carpatica, EuroIns si Uniqa emiteau polite faculative fara fransiza pentru PAD.

Ramâne de vazut daca asiguratorii care au mentinut fransiza PAD la politele facultative o vor elimina la urmatoarele polite.

Oricum, chiar daca prin aceasta ultima hotarâre a CSA s-a eliminat o discriminare, ramâne problema sustenabilitatii PAID, care emite tot mai putine polite si, în plus, are cea mai mare expunere la riscurile de catastrofa, întrucât nu poate refuza acoperirea acestora asa cum o fac prin polite facultative ceilalti asiguratori.

Marius Pirloiu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie