Activitatea WBS Romania este suspendata

 

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere a pietei de capital, a suspendat azi activitatea societatii de brokeraj WBS România, fondata de Cristian Sima, pentru o perioada de pâna la doua saptamâni, pâna la definitivarea unui raport de control, potrivit unei ordonante emise de institutie.

Comisia a precizat ca suspendarea este o masura asiguratorie si ca a fost motivata de faptul ca reprezentantii firmei de brokeraj nu au pus la dispozitia auditorilor informatii despre conturile bancare ale clientilor.

Ca urmare a acestei decizii, societatea de brokeraj nu mai poate intermedia tranzactii în numele clientilor si nici sa tranzactioneze pe cont propriu. WBS România este printre cele mai mici societati de brokeraj de pe piata locala, cu tranzactii intermediate pe bursa de la Bucuresti de 13 milioane de lei în primele noua luni din acest an.

Pentru protejarea intereselor investitorilor, societatii îi sunt permise activitati precum restituirea disponibilitatilor clientilor, transferarea actiunilor detinute de clienti la o alta societate de brokeraj, închiderea pozitiilor deschise aferente instrumentelor financiare derivate, în nume propriu sau în numele clientilor, la solicitarea acestora.

Comisia a derulat în ultimele doua saptamâni un control la sediul societatii WBS România, dupa ce în presa au aparut informatii privind disparitia a lui Cristian Sima cu banii clientilor WBS Holding, o societate înregistrata în Insulele Virgine prin care Sima tranzactiona în numele clientilor pe pietele valutare straine. Pe 12 octombrie, Cristian Sima, fondatorul societatii WBS România si fost presedinte al Bursei din Sibiu, a aparut la televizor si a spus a fugit în Islanda pentru ca ar fi pierdut banii unor clientii facând tranzactii mai riscante decât i-a fost permis prin mandat.

Miza controlului derulat de CNVM la sediul WBS România este daca a existat o legatura între societatea de brokeraj cu sediul în România si societatea WBS Holding înregistrata în Insulele Virgine. Sima a fost actionar la WBS România pâna anul trecut, când a vândut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte si director general al Bursei din Sibiu.

Concluziile acestui raport de control ar putea fi prezentate saptamâna viitoare, în conditiile în care în momentul de fata raportul este pus la dispozitia societatii de brokeraj pentru a-si prezenta puncutl de vedere la observatiile facute de controlul CNVM.

Roxana Pricop, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie