Invatamantul primar de stat pierde teren in fata invatamantului privat. O jumatate de miliard de euro pe an se invart pe piata invatamantului privat
Tot mai multi parintii din Romania aleg invatamantul privat in detrimentul celui de stat, deoarece in opinia lor, invatamantul de stat nu are dotarile necesare, programele sunt mai rigide, iar profesorii nu sunt atat de implicati in formarea micutilor lor.
In Romania exista aproximativ 400 de scoli private, a caror taxa de scolarizare insumeaza peste jumatate de miliard de euro. Banii provin din taxele de scolarizare care variaza de la 5.000 de euro la 20.000 de euro pe an. In scolile private sunt inscrisi circa 47.700 de copii, ceea ce reprezinta un procent de 2,5% din totalul copiilor inscrisi intr-o unitate de invatamant.
Alte avantaje ale invatamantului privat este numarul mic de elevi intr-o clasa, asigurarea mesei de pranz, ore de arte, program prelungit si transportul elevului. Parintii considera ca investitia isi merita efortul, prin prisma unor castiguri care se vor vedea in viitor, cand copiii isi vor construi o cariera.
„Am preferat sistemul privat datorita metodologiei folosite pentru conturarea personalitatii copiiilor – toate activitatile (de la teme, pana la cele de recreere), se faceau in echipa, dar si datorita programului prelungit care incurajeaza un copil sa socializeze, sa se desprinda de mediul de acasa si sa treaca la treaba. Invata ce este respectul si aprecierea pentru ceilalti, iar metoda de predare diferentiata pe grupe sau chiar individual l-a ajutat pe copilul meu sa isi dezvolte inclinatiile pe care le avea în informatica”, spune Dana Miricioiu-parinte.
„Unul dintre cele mai importante beneficii este numarul mic, limitat al elevilor din scolile private. Clasele mici au un impact foarte important asupra procesului de invatare si a sentimentului de siguranta si apartenenta la un grup. Multe dintre scolile de stat nu pot oferi acest context copiiilor si asta are un efect negativ chiar si asupra modului in care poate fi aplicata disciplina. Este foarte greu sa disciplinezi 35 de copii in acelasi timp sau o scoala care are peste 1.000 de elevi”, spune Jo Puddy Wells, director în cadrul British School of Bucharest, unde taxa scolara poate varia intre 16.850 de euro si 18.950 de euro pe an. Potrivit lui Wells, fiecare copil de la nivel gimnazial are propriul iPad, iar scoala ofera si un program de limbi straine in care elevii pot invata mandarina (dialect al limbii chineze), spaniola, germana sau franceza.
Parintii sunt constienti ca profesorii sunt mai motivati în sistemul privat, ceea ce duce la cresterea gradului de implicare si a modului in care interactioneaza cu elevii. De partea cealalta, profesorii din invatamantul de stat nu au conditiile de a se bucura de meserie si nici remunerarea muncii pe care o depun nu contribuie la motivarea lor.
Transparenta scolii este foarte importanta pentru parinti, iar cei care au ales invatamantul privat spun ca conceptia¨cadourilor¨facute profesorilor, nu isi are locul in invatamantul privat, scrie Zf.ro.
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!