3,2 miliarde de euro – valoarea pietei a materialelor de constructie

 

3,2 miliarde de euro este valoarea la care va ajunge piata materialelor de constructii pana la sfarsitul anului 2012. Aproximarea a fost facuta de Claudiu Georgescu, presedintele APMCR (Asociatia Producatorilor de Materaile de Constructii din Romania)

” Preturile de productie au crescut din cauza majorarii tarifelor la energie electrica si la gaze cu 1,5-1,6%, in timp ce la vanzare, preturile sunt cu circa 5% mai mari. Din punct de vedere al vanzarilor, cimentul va fi pe primul loc, cu circa 600 milioane de euro, urmat de produsele de termoizolare si de prefabricate. In prezent, cea mai mare parte a materialelor de constructii, circa 60-70%, sunt produse in Romania. Constructiile industriale si cele de pe segmentul de retail sunt, in prezent, cele mai profitabile, dar pe rezidential este jale, nu prioritar ca pret, ci mai ales din punct de vedere al respectarii normativelor si, implicit al sigurantei utilizatorilor finali. In mediul rural, de exemplu, 65% din constructiile rezidentiale nu au autorizatii de construire”, a spus Claudiu Georgescu.

Lipsa tuturor caracteristicilor tehnice ale materialelor de constructii nou intrate pe piata, este una din problemele de care se lovesc proiectantii. De asemenea producatorii acuza pretul mare de testare al produselor noi in laborator.

„Fondurile europene pot fi folosite cu succes pentru testarea noilor materiale, iar eficienta unei investitii pe termen lung in constructii nu se face ieftin. Bucurestiul a ajuns cel mai mare nucleu de constructii, in timp ce nivelul hazardului seismic a crescut „, a spus profesorul Radu Petrovici cu acest prilej, scrie Capital.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie