Europa: Educatia in functie de zona

 

Zona din Europa in care locuiesti poate avea o influenta considerabila asupra educatiei si perspectivelor tale in viata, arata un raport al Comisiei Europene, intitulat „Atentie la diferente – inegalitatea regiunilor din UE in ceea ce priveste educatia”.

Raportul releva ca exista o mare diferenta intre nord si sud in ceea ce priveste nivelul de educatie atins. Astfel, cele mai ridicate ponderi ale persoanelor cu un nivel de calificare scazut, care au promovat doar ciclul de invatamant gimnazial sau mai putin, se intalnesc in special in regiunile din sudul Europei, mai ales in Portugalia si Spania.
Regiunile cu cele mai mici ponderi ale persoanelor cu un nivel de calificare scazut se gasesc in principal in Regatul Unit, in Belgia, in tarile de Jos si in Suedia. Inegalitatile geografice in educatie persista in ciuda angajamentelor luate de statele membre de a promova egalitatea in domeniul educatiei si al formarii profesionale. Raportul, care este primul de acest gen,face apel la tarile UE sa depuna mai multe eforturi pentru a reduce aceste inegalitati.
Totodata, regiunile cu cea mai mare proportie de persoane cu calificari din invatamantul universitar (cu licenta sau masterat sau o diploma echivalenta) se afla, in cea mai mare parte, in Regatul Unit, in tarile de Jos, in nordul Spaniei si in Cipru.
Regiunile cu cele mai mici proportii de absolventi ai unei forme de invatamant universitar se gasesc in Italia, in Portugalia, in Romania si in Republica Ceha. Raportul evidentiaza de asemenea disparitati regionale semnificative in ceea ce priveste participarea adultilor la procesul de invatare de-a lungul vietii.
in luna noiembrie a acestui an, Comisia va adopta strategia sa privind „Regandirea competentelor”, care va scoate in evidenta necesitatea de a aborda disparitatile geografice din domeniul educatiei. in 2013, Comisia va prezenta dovezi suplimentare si va pune la dispozitia statelor membre consiliere politica in privinta modalitatilor de imbunatatire a egalitatii in domeniul educatiei si al formarii profesionale. Un al doilea raport privind geografia inegalitatii educationale din UE va fi publicat in 2013.
Accesibilitatea geografica la invatamantul universitar – procentul de persoane care traiesc la peste 60 de minute de cea mai apropiata universitate: Spania prezinta cea mai mare disparitate intre regiunile cu cele mai bune rezultate si cea cu cele mai slabe rezultate (cele mai bune: Madrid si tara Bascilor, 0%; cele mai slabe: Ceuta, 99,7%). Este urmata indeaproape de Grecia (cele mai bune: Attiki, 1,2%; cele mai slabe: Ditiki Makedonia, 100%), de Finlanda (cele mai bune: Etelä-Suomi, 1,2%; cele mai slabe: Åland, 88,5%) si de Bulgaria (cele mai bune: Yugozapaden, 14,4%; cele mai slabe: Severozapaden, 97,4%).
Ponderea populatiei cu un nivel scazut de educatie: Franta prezinta cea mai mare disparitate regionala (cele mai bune rezultate: Alsacia, 32,9%; cele mai slabe rezultate: Corsica, 60,1%), urmata de Grecia (cele mai bune rezultate: Attiki, 37%; cele mai slabe rezultate: Ionia Nisia, 64,1%), de Spania (cele mai bune rezultate: Madrid, 44,2%; cele mai slabe rezultate: Extremadura, 67,4%), de Romania (cele mai bune rezultate: Bucuresti–Ilfov, 21,9%; cele mai slabe rezultate: zona de nord-est, 42,8%) si de Germania (cele mai bune rezultate: Chemnitz, 11,9%; cele mai slabe rezultate: Bremen, 30,6%).

Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie