Inspiratia lui Surupaceanu

 

Demisia din Parlament a lui Mugurel Surupaceanu, ca sa-i fie mutat dosarul la o instanta inferioara, nu este o tehnica noua.
De aceasta anomalie legislativa a profitat si Dan Voiculescu, Mihail Boldea si alti sase fosti sau actuali parlamentari.
Dupa 37 de termene de judecata, trei ani de tergiversari si dupa o expertiza costisitoare, Dan Voiculescu demisioneaza din Senat si cauza sa a fost transferata Tribunalului Bucuresti. Daca în decembrie mogulul media va fi ales din nou în Parlament, dosarul sau revine la instanta suprema, dar la alti judecatori. În acest mod, prin plimbarea dosarului între instante, faptele de care este acuzat se prescriu.

Voiculescu a fost trimis în judecata, de catre procurorii DNA, în anul 2008, alaturi de fostul ministru al telecomunicatiilor, Sorin Pantis, si alte 12 persoane. În acest dosar, Ministerul Agriculturii cere despagubiri de 60 de milioane de euro. Dan Voiculescu este acuzat de procurorii anticoruptie ca a cumparat 3,6 de hectare de terenuri de Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) la un pret de 80 de ori mai mic decât cel real: 100.000 de euro în loc de aproape 8 milioane de euro, cât costa un teren din nordul Capitalei, lânga Lacul Baneasa si DN1.

Iftime s-ar fi facut si primar numai sa scape de puscarie

Dragos Adrian Iftime a procedat la fel, dupa ce a fost trimis în judecata de procurorii DIICOT la sfârsitul anului 2010. Acuzatiile sunt dintre cele mai grave: evaziune fiscala si spalare de bani. Fostul deputat PDL a folosit sute de facturi false emise de o societate din Grajduri, Iasi. Prejudiciul a fost stabilit la jumatate de milion de euro. Initial, procesul s-a judecat la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) având în vedere calitatea de parlamentar a acestuia.

Pe 15 martie 2012, sub pretextul ca vrea sa candideze la primaria Vaslui, Iftime îsi da demisia din Parlament si, peste o luna, dosarul sau este transferat la tribunalul din localitate. De atunci s-a mai amânat de sase ori pe diferite motive cum ar fi lipsa avocatilor ori adeverinte medicale care atesta împosibilitatea inculpatilor de a se prezenta în fata magistratilor.

Pandele se întoarce acasa

Sorin Andi Pandele, deputat PDL de Arges îsi doreste o noua candidatura. A fost trimis în judecata pentru fapte de coruptie si, potrivit unui punct din cele 12 criterii de integritate ale Alintei România Dreapta (ARD) nu se va califica, urmând sa paraseasca Parlamentul odata cu finalizarea mandatului. Drept consecinta, cazul sau se va muta la Tribunalul Arges.

Pandele a fost trimis în judecata de procurorii anticoruptie, în iunie 2010, pentru ca în perioada în care era director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Arges ar fi luat mita, pentru a emite un titlu de proprietate fals, creând un prejudiciu de 530.497 de lei. La ÎCCJ a avut pâna în acest moment 26 de termene de judecata. Daca ajunge la tribunal, cel mai probabil, dosarul va fi judecat de la început.

Dosarul lui Pasat, pasat la Giurgiu

Dan Pasat este deputat independent, fost liberal, fost democrat liberal. Se judeca de 20 de termene la ÎCCJ si este acuzat de trei infractiuni de santaj. Pasat nu mai candideaza, astfel încât, din decembrie, dosarul sau va pleca catre Judecatoria Giurgiu. El este trimis în judecata din primavara lui 2011.

Potrivit DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Pasat, sprijinit de Constantin Marin, i-a amenintat verbal si fizic, în mai multe rânduri, iar la data de 29 octombrie 2009, a exercitat acte de violenta asupra a doi reprezentanti ai firmei SC Agroclas SRL Teleorman, pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.

Ritzi mai încearca

Procesul de coruptie al deputatei Monica Iacob Ritzi este abia la început. Acesta este si motivul pentru care fostul ministru al Tineretului tine cu orice pret sa mai obtina un mandat de parlamentar, chiar si sub umbrela PP-DD. Daca este aleasa în Parlament, la momentul oportun (adica la ultimele termene de judecata) Ritzi poate demisiona din legislativ si dosarul sau de coruptie ajunge la o instanta inferioara.

Candidat de forma

Deputatul liberal Florin Turcanu a demisionat din Parlament dupa ce, la alegerile din 10 iunie 2012, a fost ales presedinte al Consiliului Judeten Botosani. În ianuarie 2011 a fost trimis în judecata sub acuzatia ca ar fi savârsit 19 falsuri intelectuale si noua fapte de uz de fals. Procurorii sustin ca semnat o serie de hotarâri în care se consemna, în fals, ca diferiti membri ai PNL au fost exclusi din partid printr-o hotarâre a conducerii.

Scopul urmarit a fost acela ca, în locul persoanelor alese în functia de consilier local sau judetean, sa ajunga alte persoane, agreate de Turcanu. Dupa demisia din Parlament, dosarul sefului CJ a plecat dupa un an si jumatate de la Înalta Curte, din fata unui complet de trei judecatori supremi, la Judecatoria Bototani unde primeste termen o data pe luna.

Virgil Burla, Ionel Stoica, Adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie