Comisia Europeana blocheaza doua programe de 7 miliarde de euro pentru Romania

 

Comisia Europeana(CE) va declansa procedura de presuspendare a fondurilor pentru alte doua Programe Operationale Sectoriale(POS) – Transport si Competitivitate – urmând ca o înstiintare oficiala a Bucurestiului în acest sens sa fie facuta de comisarul pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, în perioada urmatoare, au declarat, pentru gândul, surse diplomatice. Motivul acestei decizii, asupra careia autoritatile române au fost avertizate la începutul lui septembrie, sunt deficientele constatate în urma auditului, în special fraudele, au precizat aceleasi surse.

În afara de cele doua programe, procedura de presuspendare a fost declansata de Comisia Europeana si în cazul POSDRU, la începutul lunii august. Platile pentru POS Transport si Competitivitate au fost întrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind urmatorul pas. Odata pus în miscare acest mecanism, autoritatile de la Bucuresti sunt obligate ca în termen de  doua luni sa puna în aplicare recomandarile Comisiei Europene în privinta remedierii deficientelor. Daca acest lucru nu se întâmpla, fondurile sunt suspendate.

Declansarea procedurii de presuspendare vine cu doar o luna înainte de Consiliul European în care se va discuta despre bugetul UE pentru perioada 2014-2020 si pune România într-o situatie dificila în conditiile în care marii contributori cer ca banii europeni sa fie alocati în functie de eficienta cu care acestia sunt cheltuiti de statele membre.

Clarice Dinu, Gandul.info

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie