Primul SMURD montan din Romania va fi la Sibiu

 

România va avea din 2013 primul ”SMURD” al muntilor, în judetul Sibiu, unde salvamontistii vor fi dotati cu echipament medical la baza de la Bâlea Lac, aflata la peste 2.000 de metri altitudine în Muntii Fagarasului. Salvamontistii vor putea transmite imagini în timp real, cu accidentatii salvati, prin sistemul de telemedicina, SMURD-ului de la Târgu-Mures, unde de obicei ajung cazurile foarte grave, cu elicopterul.

Adrian David

”Pentru baza Salvamont din Bâlea, mai avem nevoie de ceva dotare medicala. Vrem sa asiguram o camera video care sa transmita în timp real imaginile centrului de telemedicina de la Târgu-Mures. Am discutat cu domnul Arafat, câteva mii de lei. Asa ceva nu este nicaieri, în nicio baza Salvamont din tara. Asta va ajuta foarte mult la ajutorarea celor salvati”, a precizat Adrian David.

Acesta va fi si primul salvamontist român, care de anul viitor, va interveni cu câine de avalansa, special antrenat la singura scoala de dresaj canin a MAI, cea de la Sibiu.

Salvamontistii spera ca, din 2013 si turistii care vor opta pentru statiunea sibiana Paltinis sa poata fi ajutati mai mult, dar mai ales mai repede, de salvamontisti. Deocamdata, salvamontistii sunt si salvatori montani si asistenti medicali de urgenta în Paltinis, cea mai veche statiune montana din România, care nu are nici macar o farmacie sau un dispensar medical.

”Iarna este un flux foarte mare, câteva mii de turisti pe zi. A crescut numarul de accidente de la un an la altul, majoritatea sunt accidente la schi. În statiune nu exista nicio farmacie, niciun dispensar, noi, salvamontistii asiguram asistenta medicala necesara când putem, la punctul nostru. La toate apelurile venite pe numarul unic 112 pentru statiunea Paltinis, salvamontistii merg si evalueaza prima data situatia. Daca o sa putem fi dotati cum trebuie si vom avea propria baza bine dotata, atunci Salvamont-ul sibian o sa fie un fel de SMURD pe munte”, a explicat seful Salvamont Sibiu.

Conform acestuia, cea mai mare problema este lipsa de salvamontisti profesionisti, tot mai multi prefera sa plece fie din tara, fie sa faca altceva, din cauza salariilor mici. Din cauza lipsei de personal si a blocarii altor angajari, salvamontistii profesionisti sunt ajutati de voluntari salvamontisti.

Consilierii judeteni sibieni au decis vineri, într-o sedinta extraordinara, sa ajute salvamontistii si sa aloce aproape 215.000 lei, cu speranta ca vor mai obtine peste 2,7 milioane lei, fonduri europene, pentru modernizarea bazei Salvamont Paltinis, ceea ce va însemna constructia unei cabane moderne, complet echipate inclusiv pentru asigurarea asistentei medicale de urgenta în caz de accidente. Presedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea a anuntat ca luni, va fi depus proiectul pentru accesarea fondurilor europene.

Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie