Taxa de mediu este taxa auto sub acoperire

 

Sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat, începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de prima înmatriculare cu o taxa de mediu, calculata în functie de nivelul de poluare, dar care sa nu fie mai mare decât pretul autoturismului, a anuntat premierul Victor Ponta.

Taxa auto a fost introdusa de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculata în functie de datele tehnice ale fiecarei masini în parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon, iar în ultimii ani a fost modificata de mai multe ori. Astfel, în 2011, cuantumul taxei auto a fost majorat în medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehicule poluante, pentru ca în acest an sa fie redusa cu pâna la 25%.

În acelasi timp, în luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de prima vânzare a masinilor înmatriculate înainte de 2007 sa fie suspendata pâna la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii înapoi.

Taxa de prima vânzare trebuia perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.

În vara acestui an, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca taxa de prima înmatriculare auto este în analiza pe baza normelor europene, dar mesajul sau catre grupul tehnic a fost ca trebuie sa se tina cont de faptul ca în România sunt sase milioane de oameni în pragul saraciei si trebuie sa fie sprijiniti.

La rândul sau, premierul Ponta a declarat atunci ca Guvernul va trebui sa adopte un act normativ prin care sa fie restituita taxa auto încasata ilegal, eliberând astfel instantele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor.

El a aratat ca Guvernul este obligat sa restituie proprietarilor de autovehicule o suma totala de 400 milioane euro, reprezentând taxa perceputa ilegal de fostul Executiv.

Pe rolul instantelor judecatoresti sunt înregistrate aproximativ 80.600 dosare deschise în 2011-2012 pentru restituirea taxei de poluare auto.

Mediafax.ro
 

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie