Perspective incerte pentru economia mondiala

 

Ne apropiem de finele anului 2012 si criza economica mondiala nu pare sa se termine desi au trecut 4 ani de la declansarea ei

Voci autorizate din domeniul economic si financiar, cum ar fi cea a sefei FMI Christine Lagarde considera ca economia mondiala se afla in prezent sub un val de incertitudine si ca sistemul bancar mondial este inca in pericol.Incertitudinile privesc economia SUA,cea a zonei euro si pietele in curs de dezvoltare precum  China.

La reuniunea anuala a FMI de la Tokio de saptamana trecuta,  ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din intreaga lume au adoptat o lista de politici menita sa rezolve criza datoriilor din Europa si SUA, angajandu-se in acelasi timp sa analizeze progresele inregistrate dupa 6 luni in contextual impulsionarii relansarii economice.

Aceasta agenda de politica globala rezuma o serie de masuri planuite anterior cum  ar fi crearea unui program al Bancii Centrale Europene de achizitii de obligatiuni si rezolvarea asa numitului “ fiscal cliff ” din SUA ce presupune reduceri automate de cheltuieli si majorari de taxe ce ar urma sa intre in vigoare de anul viitor.

Lista de masuri si analiza impactului lor dupa 6 luni este menita a responsabiliza tarile in a-si respecta angajamentele asumate, avand in vedere nemultumirile care exista in randul diverselor tari si institutii financiare  fata de raspunsul fragmentat la criza.

La  aceasta reuniune s-a reusit limitarea divergentelor in privinta aplicarii strategiei si s-a ajuns la concluzia ca exista un consens general ca o actiune colectiva va aduce rezultate asteptate de toata lumea.

Aceasta reuniune anuala a FMI vine in contextul in care  aceasta institutie si-a redus previziunile in privinta cresterii economice din acest an, previziunile initiale de crestere mondiala de 3,3% fiind clasificate ca prea optimiste.

Afectarea economiilor avansate a creat un efect de unda pentru economiile emergente, in special cele din Asia.Daca cresterea econmica a Chinei a ajutat restul lumii sa revina la o crestere anemica, problemele SUA care se confrunta cu o rata ridicata a somajului sau criza datoriilor suverane din Europa ameninta statele din zona euro.

De altfel o ipotetica iesire a Greciei din zona euro si declararea falimentului acesteia nu ar zgudui doar economia europeana ci si pe cea mondiala, insa daca acest fenomen ar produce o contagiune si ar renunta la moneda euro si alte tari precum Spania , Portugalia, Italia, va capata dimensiuni catastrofale.Pentru a evita acest efect de domino se impun actiuni hotarate din partea comunitatii internationale  pentru ca Grecia sa nu intre in faliment si sa iasa din zona euro.

Intr-un raport al institutului german Prognos AG se estimeaza ca daca cele 4 tari ar renunta la moneda euro principalele 42 de economii la nivel global vor avea pana in anul 2020 pierderi de aproximativ 17.200 miliarde euro din  care Franta ar urma sa piarda 2.900 miliarde euro, SUA  2.800 miliarde euro, China 1.900 miliarde euro si Germania 1.700 miliarde euro.Pierderile rezultate in Europa si in restul lumii s-ar cifra la 674 miliarde euro pana in anul 2020, pierderile grecilor totalizand circa 164 miliarde euro.

In aceste conditii nu este de mirare ca sefa FMI militeaza pentru acordarea unei amanari de 2 ani  Greciei, pana in 2016,  pentru a-si reduce deficitul in conformitate cu cerintele impuse de FMI, UE si BCE.Aceasta  inseamna pentru Grecia reducerea deficitului bugetar la nivelul anului 2014 la 2,1% din PIB, fata de 7,3% prevazut pentru acest an.

Ori acest lucru nu convine germanilor,  chiar daca Angela Merkel cancelarul Germaniei, intr-o recenta vizita la Atena    si-a exprimat sustinerea fata  de eforturile guvernului grec de a depasi criza datoriilor pe care o traverseaza tara.

O serie de economisti de top din Germania considera ca Grecia nu poate fi salvata si ca nu va putea ramane parte a zonei euro si propun  o noua reducere a datoriei , pe langa reducerea acceptata in primavara  acestui an de investitorii privati si care s-a cifrat la 100 miliarde euro.Insa ministrii de finante din zona euro nu sunt de accord cu aceasta solutie, parere impartasita si de Banca Centrala Europeana.

Acest fapt, coroborat cu alte tulburari din zona euro,  aduc vesti proaste pentru economia germana.Conform ultimelor estimari cresterea economica va fi de doar 0,8% din PIB anul acesta, iar pentru anul viitor nu se prevede o imbunatatire substantiala  a acestui indicator prognoza estimand o crestere de doar 1%, crestere care se estimeaza ca va proveni  aproape in intregime din exporturi.

Dar aceste previziuni se bazeaza pe prezumtia ca nu va avea loc o agravare a crizei din zona euro.
Or acest  scenariu e putin probabil avand in vedere ca a treia economie a zonei euro, cea a Spaniei  incepe sa aiba serioase probleme.De altfel din zi in zi se asteapta ca autoritatile spaniole sa solicite ajutor din partea zonei euro si a Bancii Centrale Europene pentru a-si reduce dobanzile pentru imprumuturi si a-si facilita refinantarea pe piete.Aceasta ar urma sa conduca la scaderea nivelului dobanzilor datoriei publice spaniole.

Mai mult decat atat guvernul spaniol a anuntat o serie de masuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar si introducerea de anul viitor a unui numar de 42 de noi impozite si  taxe in incercarea de a limita deficitele bugetare si a aduce bani la buget, masuri cu care majoritatea spaniolilor nu sunt de accord si genereaza ample miscari de nemultumire si proteste la adresa guvernului si politicilor sale economice.

Cum spuneam mai sus problemele zonei euro se propaga la nivelul economiilor in curs de dezvoltare.Astfel cresterea economica a Chinei a incetinit pentru al saptelea trimestru la rand.

Pentru perioada iulie-septembrie 2012 China a anuntat o crestere economica de 7,4%, cel mai scazut nivel de la inceputul crizei financiare mondiale.In primul trimestru institutul chinez de statistica comunicase o crestere economica de 8,1% din PIB, dupa care in trimestrul  doi s-au inregistrat doar 7,8% din PIB.Coroborat pe primele 9 luni din 2012 a doua economie mondiala a inregistrat o crestere de anuala de 7,7%, sperandu-se ca obiectivul pentru 2012 de 7,5% din PIB sa fie atins.

In 2011 economia chineza a inregistrat o crestere economica de 9,2%, in timp ce in ultimele trei decenii media anuala a fost  de 10% din PIB.

In aceste conditii asertiunea d-nei Lagarde care estima o perioada de 10 ani pentru depasirea efectelor crizei datoriilor nu este hazardata.

Burete Adrian

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie