Heinrich Vystoupil, austriacul zburator

 

”Cei sapte membri ai Consiliului de Administratie vor alege CEO-ul companiei TAROM, în urma unei analize, însa scopul principal este acela de a face compania Tarom sa fie profitabila”, declara Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, potrivit Agerpres.ro.

Iar Consiliul de Administratie(CA) a ales: noul director general executiv al companiei TAROM se numeste Heinrich Vystoupil si este nimeni altul decât fostul manager al Austrian Airlines pentru România. Alegerea acestuia a avut loc în cadrul sedintei de miercuri a CA, ai carui membri au fost prezentati vineri, de catre Ministrul Transporturilor.

Functia de presedinte al CA TAROM îi va reveni lui Dan Pascariu, iar cea de vicepresedinte lui Valentin Macec, urmând ca pâna la semnarea contractului de mandat de catre Heinrich Vystoupil, atributiile de director general sa fie îndeplinite de catre Sorin Georgescu, actualul director al companiei. Valentin Macec, fostul presedinte al CA, afirma ca ”’TAROM poate deveni profitabila în 3 ani de zile. Noi nu vom majora pretul biletelor si nici nu vom face concedieri, mai degraba vom reduce tarifele, pentru ca suntem într-o piata concurentiala. În maximum 2 luni vom avea o situatie clara a companiei si va vom anunta care este strategia în ceea ce priveste privatizarea companiei. Personal, daca as fi investitor, as prefera sa preiau 50 plus 1% din companie si nu doar 20 de procente”. Iar Dan Pascariu, fost manager de instituti bancare pe piata româneasca, a apreciat ca ”’în prima sedinta vom analiza situatia financiara a companiei si apoi va vom spune exact masurile pe care le vom lua. Pentru a conduce o astfel de companie nu trebuie sa fii neaparat din domeniul aviatiei si, daca va uitati la majoritatea companiilor din lume, membrii CA nu fac parte neaparat din domeniul în care compania îsi desfasoara activitatea. Esential este ca aceasta sa fie profitabila”.

Dupa ce membrii CA au precizat, la conferinta de desemnare a lor, ca primele masuri pe care le vor lua vor fi alegerea managerului companiei, analiza datelor financiare si dezvoltarea unui proiect pe termen lung în ceea ce priveste compania, s-a trecut la alegerea comitetelor, astfel avem: Comitetul Audit, cu Ciprian Ladunca – presedinte si Lucian Isar si Dan Pascariu – membri; Comitetul de guvernanta corporativa, nominalizare si remunerare – Marius Ghenea presedinte, Dumitru Prunariu si Macec Valentin- membri; Comitetul Operational si de Siguranta – Dumitru Prunariu presedinte, Valentin Macec si Heinrich Vystoupil – membri; Comitetul Financiar si Administrarea Riscurilor – Lucian Isar presedinte, Ciprian Ladunca si Dan Pascariu – membri.

Toate aceste schimbari vin pe fondul contractarii de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii(MTI) a serviciilor profesionale, de consultanta si audit a PwC România, în asociere cu firma corespondenta de avocatura D&B David si Baias si George Butunoiu Group, în vederea recrutarii managerilor privati pentru zece companii aflate în subordinea MTI; aceste companii sunt: Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (CFR Infrastructura), Societatea Nationala de Transport Calatori (CFR Calatori) SA, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România SA, Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti ‘Metrorex’ SA, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA, Aeroportul International Timisoara ‘Traian Vuia’ SA,Societatea Comerciala Telecomunicatii CFR.

Cea de-a zecea companie beneficiara a fost TAROM sau Compania Nationala de Transporturi Aeriene Româna, companie înfiintata în anul 1954 sub autoritatea MTI, membra a Aliantei SkyTeam din 25 iunie 2010, membra a Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA) din 1993 si a Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA) din 2000.

Darie Croitoriu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie