Conflict intre generatii pe piata muncii

 

Din cauza crizei economice, angajatii in varsta din Europa nu vor sa se pensioneze. Acest lucru poate genera un conflict intre generatii, atata vreme cat tinerii ingroasa randurile somerilor (in UE rata somajului in randul tinerilor a ajuns la 20%).

In perioada 2000-2010, ponderea persoanelor de peste 55 de ani active pe piata muncii a crescut in toate tarile Uniunii Europene, cu exceptia Portugaliei si Romniei, potrivit datelor Eurostat. Tendinta pare sa fi continuat in majoritatea tarilor în 2011.

Cresterea varstei de pensionare, asociata cu masurile de austeritate, si renuntarea la programele de pensionare anticipata, sunt motivele reale pentru care varstnicii nu renunta la statutul de angajat, ¨tinerii urmand sa suporte greutatile crizei¨ dupa cum declara Eric Thode, analist la Bertelsmann Stiftung, institut de cercetari din Gutersloh, în Germania pentru Mediafax.

In Italia ponderea persoanelor cu vârste de 50-64 de ani active pe piata muncii a crescut la 49,6% în 2011, de la 47,3% în 2008, iar in Franta a crescut de la 55,4% în 2008 la 56,5% în acest an.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie