Romania incepe lucrarile la gazoductul Iasi- Ungheni

 

România îsi propune sa înceapa lucrarile pentru constructia gazoductului Iasi-Ungheni în luna februarie 2013 si sa fie finalizate în noiembrie, a declarat luni, la Chisinau, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale a României, Gheorghe Dutu, în cadrul unei întrevederi cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

‘Noi ne propunem ca executarea lucrarilor sa înceapa în luna februarie si sa fie finalizate pâna în luna noiembrie a anului viitor. Planificam ca, în aproximativ 30 de zile, sa anuntam licitatia pentru a selecta executorul, iar o perioada de sapte luni de zile este suficienta pentru realizarea lucrarilor”, a spus presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale a României, potrivit unui comunicat al guvernului de la Chisinau.

Vlad Filat a precizat ca Republica Moldova a realizat deja etapele necesare în conformitate cu angajamentele din Declaratia comuna în domeniul energetic din 17 iulie 2012. Potrivit acestuia, au fost elaborate documentele tehnice necesare pentru realizarea proiectului, a fost selectat traseul pentru constructia gazoductului pe teritoriul Republicii Moldova si a fost realizata procedura de achizitie a terenurilor. ‘Au fost facuti pasi concreti pâna acum si trebuie sa începem cât mai curând realizarea lucrarilor de constructie a gazoductului. Pentru noi este foarte important acest proiect”, a declarat Filat.

Constructia gazoductului a fost agreata si inclusa în Protocolul de colaborare moldo-român din 24 mai 2010 si în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri al României din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursa alternativa de livrare a gazelor naturale în sistemele de transport de gaze ale ambelor state.

Proiectul prevede constructia a 31 km de conducta pe teritoriul României si 9 km pe teritoriul Republicii Moldova, plus traversarea râului Prut. Costul estimativ al proiectului este de 19 milioane de euro, o parte din cheltuieli urmând a fi acoperite din fonduri europene.

În cadrul unei vizite a premierului Victor Ponta la Chisinau, la 17 iulie, a fost semnata o declaratie comuna privind cooperarea bilaterala în domeniul securitatii energetice, inclusiv realizarea gazoductului Iasi-Ungheni si a liniilor electrice de înalta tensiune Suceava-Balti si Iasi-Ungheni. Potrivit premierului, pâna la 1 decembrie 2013 va fi functionala interconectarea de gaz Iasi-Ungheni.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie