Pierderile financiare sunt un criteriu prioritar la selectarea contribuabililor pentru inspectii
Prin noul Cod fiscal, pierderile companiilor rezultate prin fuziune, divizare sau transferul sediului într-o alta tara din UE nu se mai „pierd“, urmând a se deduce prin profiturile viitoare
Modul în care fiscalitatea româneasca se raporteaza la pierderile din afaceri s-a schimbat fundamental pe parcursul ultimilor câtiva ani. Traditional, fiscul român nu crede în realitatea pierderilor, nu la firmele cu capital privat. Fiscalittii români o stiu atât din faptul ca legislatia noastra a fost mai mereu excesiv de restrictiva în regimul pierderilor fiscale în raport cu cea a altor tari europene, cât si din practica. Afacerile private care raporteaza pierderi se asteapta sa stârneasca interesul nedorit al autoritatilor. De altfel, cine citeste strategia de control postata transparent pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala poate constata ca prezenta pierderilor este criteriu prioritar la selectarea contribuabililor pentru inspectii.
Cum ne aflam la începutul celui de-al treilea deceniu de economie nedirijata, care se si suprapune cu o profunda criza economica si financiara globala, pare-se ca în sfârsit octombrie 2012 marcheaza o schimbare de fond si renuntarea la o mentalitate care a prevalat mai bine de doua decenii.
Ultimul act, un adevarat semnal ca asistam la o rasturnare de viziune, s-a jucat recent. Putem nominaliza anul 2012 ca fiind anul cotiturii, fiindca România a devenit tara unde piederile nu se mai „pierd“, nici macar cu ocazia restructurarilor. Vestea vine la recenta amendare de Cod fiscal, aplicabila începând cu 1 octombrie. De aici înainte, companiile si sucursalele rezultate prin fuziunea, divizarea sau transferul sediului social într-o alta jurisdictie fiscala europeana, ce preiau în consecinta activul net al unor afaceri cu pierderi fiscale acumulate, vor putea deduce si recupera respectivele pierderi din profiturile lor curente si viitoare.
Se încheie deci un lung ciclu de adversitate, perioada în care legea si cei mandatati sa o aplice au privit cu suspiciune maxima spre pierderile fiscale ale afacerilor românesti sau straine derulate la noi.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!