Cresterea salariului minim la 1.000 lei

 

Proiectul de lege referitor la modificarea actualului Cod al Muncii vizeaza în principal cresterea salariului minim brut pe tara la 1.000 lei, în paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale, reglementarea în detaliu a obiectivelor de performanta, dar si marirea perioadei maxime pentru care se pot încheia contractele de munca pe durata determinata, de la 3 la 5 ani, a declarat luni Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), cu ocazia lansarii campaniei nationale pentru strângerea de semnaturi în vederea modificarii actualului act normativ.

„Prin noul proiect de lege dorim modificarea dispozitiilor privind salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, în sensul raportarii cuantumului net al acestuia la cuantumul salariului mediu net la nivel national, comunicat de Institutul National de Statistica. Concret, urmarim cresterea salariului minim brut pe tara la 1.000 lei, în paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale, masura care ar veni atât în sprijinul angajatilor, cât si al bugetului de stat, fara ca situatia financiara a angajatorilor sa aiba de suferit. De asemenea, contractul individual de munca pe durata determinata nu va mai putea fi încheiat pe o perioada mai mare de cinci ani, iar neîndeplinirea obiectivelor de performanta nu va mai putea constitui motiv de concediere pentru necorespundere profesionala”, a afirmat Dumitru Costin.

Acesta a precizat, totodata, ca prin intermediul noului Cod al Muncii pensionarii si somerii vor putea adera la organizatiile sindicale constituite potrivit legii, iar criteriile aplicate în cazul concedierilor colective vor suferi modificari.
„Cu ocazia stabilirii ordinii de prioritate la concediere, nu vor putea fi utilizate criterii ce tin de îndeplinirea obiectivelor de performanta de catre salariati. Concedierile colective sunt dispuse pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, si astfel nu se justifica stabilirea ordinii de prioritate la concediere în functie de motive ce tin de persoana salariatului. De asemenea, am revizuit si termenul în care angajatorul are obligatia de a reangaja salariatii concediati prin concediere colectiva cu prioritate pe posturile reînfiintate”, a mai spus presedintele BNS.

Noul proiect de lege prevede si sporirea numarului de sarbatori legale în care nu se lucreaza, prin introducerea – ca zi libera – a Sarbatorii Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie.
„Pentru ca proiectul sa poata fi înaintat Parlamentului pentru a fi dezbatut si adoptat este nevoie de 100.000 de semnaturi. Campania de strângere de semnaturi se va încheia în luna aprilie a anului viitor, în teritoriu actionând deja 276 de reprezentanti BNS, numarul lor urmând sa ajunga la 500 pâna la sfârsitul acestei luni. Mai multe informatii despre proiect pot fi obtinute pe site-ul www.sustinecodulmuncii.ro sau la Call Center 031.620.58.59”, a adaugat Dumitru Costin.

Pe lânga modificarea Codului Muncii, pe lista de prioritati a BNS se mai afla înca trei proiecte de lege menite sa corecteze erorile din legislatia muncii si sa completeze setul de instrumente pe care lucratorii le au la dispozitie pentru a-si apara drepturile.

„Pâna la sfârsitul anului vor fi lansate în dezbatere publica si promovate: proiectul de lege privind negocierile colective, proiectul de lege privind conflictele de munca si proiectul de lege privind ratificarea Protocolului Aditional la Carta Sociala Europeana Revizuita”, a mai spus presedintele BNS.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie