Companiile prefera sa fie proprietari ai propriilor sedii

 

Companiile din domeniul medical, din sectorul IT&C si al serviciilor prefera sa fie proprietari ai propriilor sedii si cauta sa cumpere imobile de pâna în 4.000 mp la preturi care sa nu depaseasca 5 mil. euro.

În ultimele sase luni s-a resimtit o crestere cu 20% a cererii de achizitionare de spatii înregistrate în baza de date a companiei Esop Consulting.

„În acest moment, suntem în discutii avansate cu doua companii din domeniul medical care cauta sa îsi cumpere sedii la bugete de 3-5 milioane de euro. În rest, potentialii cumparatori sunt firme sau persoane fizice care sunt interesate de spatii mai mici, de 100-300 mp. Pe acest segment chiar am intermediat recent o tranzactie”, a declarat Alexandru Petrescu, manager al Esop Consulting.

La începutul lunii octombrie 2012, în Bucuresti erau scoase la vânzare 100 centre de birouri si 124 de vile, cu spatii de birouri, conform bazei de date a companiei de consultanta. Din acestea, doar o parte sunt publice, pentru restul imobilelor proprietarii facând apel la o promovare discreta.

„Multe din aceste proiecte sunt scoase la vânzare ca parte a strategiilor proprietarilor de eficientizare a portofoliilor de proprietati, o astfel de tranzactie permitând dezvoltarea sau finalizarea unui alt proiect al firmei. Este un moment prielnic de cumparare, deoarece numarul imobilelor disponibile este mai mult decât dublu fata de 2008, iar preturile sunt semnificat mai avantajoase”, afirma Alexandru Petrescu.

Cea mai ieftina proprietate care poate servi ca spatiu de birouri are o suprafata de 63 mp, si este localizata în complexul Sitraco din zona Unirii. Pretul de vânzare este de 70.000 euro. Cel mai mare buget, de 24 milioane euro, îl solicita proprietarii unui centru de afaceri din zona Alba Iulia, cu o suprafata totala de închiriat de 17.610 mp.

Cea mai scumpa vila amenajata pentru birouri este scoasa la vânzare pentru 8 mil. euro si este situata în zona Romana. Suprafata imobilului este de 2.700 mp. Pretul de vânzare pe metru patrat a unui spatiu de birouri este cuprins între 829 euro/mp (un centru de afaceri din sudul Capitalei) si 5.000 euro/mp (o vila istorica ultracentrala). Cele mai multe oferte – circa 75% – se încadreaza între 1.250 euro/mp si 2.100 euro/mp.

Urzica Alexandru, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie