Cine este Traian Munteanu?

 

Judecatorul oradean care i-a achitat pe cei trei sirieni ce l-au ajutat sa dispara pe primul terorist al României, Omar Hayssam, este un personaj destul de controversat.

Traian Munteanu, judecatorul Curtii de Apel Oradea, se spala pe mâini de sentinta lui: oricum mai exista cale de atac. Potrivit lui, cazul judecat de el nu trebuie vazut în contextul recentelor amenintari teroriste la adresa României.

”Va spun foarte deschis ca nu pot raspunde la întrebari legate de dosar. O sa vedeti totul în motivare. Nu ma intereseaza contextul international. Si, oricum, sentinta nu e definitiva, mai este cale de atac”, a declarat pentru Evenimentul Zilei judecatorul Traian Munteanu.

La câteva zile dupa ce directorul SRI, George Maior, sustinea în raportul prezentat Parlamentului ca în România a crescut riscul de atentate, Traian Munteanu, judecator al Curtii de Apel Oradea, i-a achitat pe cei trei sirieni acuzati de complicitate la înlesnirea iesirii din tara a teroristului Omar Hayssam. Asta, în contextul în care cu nicio saptamâna înainte, seicul Omar Bakri Muhammad, unul dintre cei mai radicali lideri islamisti, eticheta tara noastra drept o ”tinta legitima” pentru teroristi.

Cine este Traian Munteanu?

Magistratul este cunoscut opiniei publice datorita scandalului de coruptie în care a fost implicat în intervalul 2002-2006. Pe vremea când era presedinte al Tribunalului Bihor, Traian Munteanu a fost trimis în judecata de Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie, alaturi de judecatorul Adrian Popa, pentru acuzatii de coruptie, în baza unui autodenunt formulat de controversatul afacerist Viorel Stiube. Acesta a declarat la acea vreme ca cei doi magistrati i-ar fi cerut 20.000 de dolari pentru a-l favoriza într-un dosar. Dupa patru ani de procese, Curtea de Apel Bucuresti a decis achitarea magistratului pe motiv ca fapta n-ar exista, judecatorul fiind reabilitat si revenind în magistratura.
Tot Traian Munteanu a dispus eliberarea pe cautiune a interlopului oradean Iulius Kiss, zis „Paprika”, arestat la 11 iunie 2011, dupa ce a provocat un accident soldat cu moartea nevinovata a unei tinere de 24 de ani. Si tot anul trecut, judecatorul Traian Muteanu a pus în libertate doi tineri din Oradea, arestati preventiv pentru trafic de droguri de mare risc. Tatal unuia dintre cei doi tineri este vecin cu judecatorul Traian Munteanu.

În ziua în care Traian Munteanu i-a achitat pe cei trei sirieni, DIICOT Oradea a si formulat recurs. Cei trei inculpati, Mustafa Tartoussi, Omar Mukhles si Omar Mahmoud au parasit însa România dupa ce, în iunie 2010, judecatorul oradean a revocat masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara.

Traian Deleanu, Evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie