Agentia Domeniilor Statului jucator pe piata funciara din Romania

 

Agentia Domeniilor Statului (ADS) ar putea fi, din 2014, un jucator pe piata funciara din România, urmând sa dea avize persoanelor fizice straine care vor sa cumpere teren pe piata locala pe baza conditiilor impuse de statul român, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinta de presa.

„În perspectiva liberalizarii pietei funciare din 2014, Ministerul Agriculturii va pregati o agentie, începând de anul viitor, cel mai probabil Agentia Domeniilor Statului, care va fi un fel de jucator pe piata funciara. Agentia va da un aviz pentru persoanele fizice straine care vor sa cumpere teren în România, dupa modelul altor state membre”, a spus Constantin.

Acesta a aratat ca unele state membre au impus o limita de suprafata la cumpararea terenurilor agricole, iar altele au conditionat existenta experientei în domeniul agricol.
„Unele state membre au impus o limita de suprafata, atunci când vine vorba de cumpararea terenurilor, iar altele au conditionat acest lucru de existenta experientei în domeniul agricol la trei sau cinci ani. Dupa acest model vom lua si noi anumite masuri pentru a limita si a oferi competitivitate fermierilor români, în raport cu ceilalti agricultori de pe piata UE, care vor veni cu un capital mult mai mare pe piata româneasca”, a adaugat ministrul Agriculturii.

Intentiile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) în momentul de fata sunt de a limita achizitia de terenuri agricole la 500 de hectare, iar experienta în domeniul agricol sa fie de cinci ani.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a mentionat ca în România trebuie creat si un mediu propice pentru cei care vor sa investeasca în agricultura.
„Trebuie sa cream un mediu propice pentru ca investitorii sa vina în România, conditia este ca taxele si impozitele sa fie platite în tara, iar profitul sa nu fie externalizat”, a mai spus Constantin.

Oficialul MADR a subliniat ca în momentul de fata nu pot fi facute modificari pe tratatul de aderare pentru a interzice vânzarea terenurilor agricole pentru straini dupa 2014 pentru ca ar însemna o noua ratificare a tratatului de celelalte 26 de state membre.
”În momentul de fata persoanele fizice straine nu au în proprietate teren, iar piata se va liberaliza conform tratatului de aderare pe care îl avem semnat si pe care nu putem face modificari pentru ca ar însemna ratificarea în cele 26 de state, lucru care ar dura dincolo de 2014 si nu avem garantia ca se poate face efectiv acest lucru”, a mai spus Constantin.

Pâna la finele lui 2013, strainii – persoane fizice nu pot cumpara terenuri agricole în România, decât daca sunt firme cu actionariat strain, considerate astfel persoane juridice române. La ora actuala, circa 8% din suprafata arabila a României este utilizata de cetateni straini, care au cumparat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc în Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul în România, iar pentru persoanele juridice sau asociatii de a avea sediul în România daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze.

Potrivit datelor MADR, suprafata agricola detinuta de straini în România la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafata arabila a României. Într-un clasament al cumparatorilor de teren în România, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, urmata de Germania cu 15,48% si de tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda câte 2,4% si Turcia 0,78%.

Agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie