Nesfarsitul drum al scumpirii carburantilor

 

Asa cum ne-am obisnuit deja la o zi maxim doua dupa ce OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din România, modifica preturile carburantilor si ceilalti actori de piata locala aplica aceeasi majorare.

Joi, capital.ro informa ca OMV Petrom a majorat preturile carburantilor cu opt bani la benzina si cu patru bani în cazul motorinei. Aceasta este prima ajustare a preturilor realizata în luna octombrie a acestui an. Vineri, preturile au fost modificate si de Rompetrol si de Lukoil.

Lukoil, a treia companie dupa numarul de statii de craburanti, a copiat fidel cresterea de la OMV Petrom: 8 bani/litru la sortimentele de benzina si 4 bani/litru în cazul motorinelor. Preturile medii la Lukoil, conform site-ului propriu sunt urmatoarele: benzina Euroluk 95 costa 6,12 lei/litru, iar sortimentul Ecto 98 este comercializat începând de astazi la un pret de 6,8 lei/litru. Pretul unui litru de motorina Euro L Diesel este de 6,17 lei, iar sortimentul mai scump – Ecto Super Diesel este comercializat la pretul de 6,56 lei/litru.

Al doilea mare jucator de pe piata autohtona, Rompetrol, a aplicat o crestere mai mica decât celelalte companii, dar la un nivel destul de apropiat. Astfel, daca OMV Petrom si Lukoil au scumpit benzina cu 8 bani/litru, Rompetrol a crescut preturile cu 7 bani/litru. În cazul motorinei, sortimentul mai ieftin a fost majorat cu 3 bani fata de 4 bani, crestere aplicata de OMV Petrom si Lukoil. La sortimentul cu cifra cetanica mai mare, cresterea aplicata de Rompetrol este tot de patru bani.

Preturile actuale la Rompetrol sunt de: 6,18 lei/litru benzina Efix 95, respectiv 6,82 lei/litru Alto 101. La motorine, preturile sunt de 6,24 lei/litru Efix Diesel si de 6,56 lei/litru sortimentul Alto 55.

Marti, Institutul National de Statistica (INS) a publicat indicele preturilor de consum aratând ca rata anuala a inflatiei în luna septembrie a ajuns la 5,33%. În septembrie, preturile combustibililor (categorie în care sunt incluse benzina si motorina) au crescut cu 1,57%, o majorare mai mare decât inflatia, care a fost de 1,18%. Fata de luna decembrie 2011, combustibilii au înregistrat o majorare de 7,42%.

Daca e sa comparam însa datele publicate de Oil Bulletin se poate constata o crestere mult mai accentuata atât la benzina, cât si la motorina.
De exemplu, un litru de benzina era comercializat la finele anului trecut cu 5,287 lei, iar pe data de 1 octombrie 2012, conform datelor Oil Bulletin, pretul era de 5,946 de lei/litru, adica o crestere de 12,4%. În cazul motorinei, evolutia este de 11,5%, de la 5,483 lei/litru (în decembrie 2011) la 6,114 lei/litru la 1 octombrie 2012.

Ciprian Mailat, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie