Informatii noi pe facturile 2013

 

De la 1 ianuarie 2013 facturile vor contine noi informatii obligatorii, dupa ce Guvernul a modificat in Codul fiscal reglementarile in ceea ce priveste emiterea acestor documente.

Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 15/2012, publicata in 29 august. Actul normativ modifica printre altele si art. 155 din Codul fiscal care contine regulile privind facturarea.

Din 2013, cand noile reglementari intra in vigoare, facturile trebuie sa contina cateva elemente in plus. Pe langa informatiile care sunt obligatorii si in momentul de fata, facturile vor mai contine:

  •     mentiunea «TVA la incasare», in cazul in care exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii;
  •     mentiunea «taxare inversa», in cazul in care clientul este persoana obligata la plata TVA;
  •     mentiunea «autofactura», in cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului;
  •     daca se aplica unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de arta,
  •     obiecte de colectie si antichitati, una dintre mentiunile «regimul marjei – bunuri second-hand», «regimul marjei – opere de arta» sau «regimul marjei – obiecte de colectie si antichitati», dupa caz;

Regulile valabile din 2013 mai stabilesc ca sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sa fie exprimata in lei. In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 1391, si anume ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.

Roxana Neagu, AvocatNet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie