CCR: Nu exista nicio prevedere care sa îi dea sefului statului dreptul exclusiv de a reprezenta România la Consiliul European

 

Patru din cei noua judecatori membri ai Curtii Constitutionale explica, într-o opinie separata, ca nu exista nicio prevedere care sa îi dea sefului statului dreptul exclusiv de a reprezenta România la Consiliul European, prin urmare ei nu sunt de acord cu decizia luata de CCR în 26 septembrie.

Judecatorii Valentin Zoltán Puskás, Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Tudorel Toader au formulat o opinie separata la decizia luata de Curtea Constitutionala în data de 26 septembrie, când a fost declarata neconstitutionala legea referitoare la reprezentarea România la reuniunile internationale. Textul a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial, împreuna cu motivarea deciziei Curtii.

“În dezacord cu solutia adoptata – cu majoritate de voturi – prin Decizia nr.784 din 26 septembrie 2012, consideram ca sesizarea de neconstitutionalitate formulata trebuia respinsa ca neîntemeiata”, se precizeaza în documentul citat. Cei patru judecatori îsi argumenteaza pozitia prin faptul ca nicio prevedere din Constitutie “nu se refera la dreptul exclusiv al presedintelui de a reprezenta România la Consiliul European sau la alte întruniri internationale”.

“Reprezentarea la care se refera art.80 din Constitutie se întâlneste în cvasimajoritatea Constitutiilor statelor membre ale Uniunii Europene, fara ca acest lucru sa însemne ca presedintele statului are dreptul exclusiv de a participa la reuniunile Consiliului European”, adauga ei.

În plus, cei patru spun ca “a califica regimul politic românesc ca fiind unul semiprezidential nu implica si dreptul exclusiv al presedintelui republicii de a angaja statul în cadrul reuniunilor Consiliului European, iar Guvernul sa aiba în competenta doar punerea în executare a ceea ce se decide”.

“În logica deciziei nr.784 din 26 septembrie 2012, presedintele republicii poate delega exercitarea unei atributiuni exclusive fara nici o consultare cu cel caruia i se deleaga aceasta. O atare orientare pune Guvernul într-o pozitie de subordonare fata de presedinte, ceea ce este inacceptabil”, se mai precizeaza în opinia separate atasata deciziei CCR.

Drept concluzie, cei patru judecatori sunt de parere ca  „decizia privind reprezentantul tarii la o întrunire internationala, inclusiv la Consiliul European, este o problema politica, care trebuie sa fie transata, atunci când exista divergente în acest sens între presedinte si primul-ministru, de catre Parlament”.

În data de 26 septembrie, Curtea Constitutionala a admis, în parte, sesizarea de neconstitutionalitate depusa de PDL cu privire la Legea privind cooperarea între Parlament si Guvern în domeniul afacerilor europene sunt neconstitutionale. Decizia a fost luata cu cinci voturi pentru si patru împotriva.

Realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie