Agrofam Holding a incasat ilegal subventii
Omul de afaceri s-a împroprietarit singur cu 1.000 ha. Mai mult, el n-a platit redeventa si a luat si subventii pentru aceasta suprafata
În decembrie 2000, omul de afaceri Stefan Poienaru a primit de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), prin firma sa, Agrofam Holding, 5.404 hectare (ha) de teren aflat în Gradistea – Calarasi. Concesiunea era pe 49 de ani. În 2001, 1.000 ha din aceasta suprafata au fost retrocedate proprietarilor de drept. Lânga restul de 4.404 ha, Poienaru a vazut ca statul mai are o suprafata de 1.000 ha, care nu facea obiectul contractului initial de concesiune.
Nu a stat pe gânduri si a început sa lucreze acea suprafata de teren si sa-si însuseasca beneficiile, ca si cum terenul ar fi fost al lui. Cu tupeu, omul de afaceri s-a dus la APIA Calarasi, pe raza careia era terenul, si a cerut subventii pentru cele 1.000 de hectare. Cu complicitatea inspectorilor APIA, Stefan Poienaru a încasat, în ultimii ani, subventii din fonduri europene pentru terenul care nu era al lui. Un proces verbal al APIA Calarasi de constatare a neregulilor sustine ca Agrofam Holding a încasat ilegal, doar în 2008, 1.123.022 de lei din fonduri europene.
4,8 milioane de lei, paguba produsa ADS
Într-un raspuns oficial trimis EVZ, conducerea ADS afirma ca firma lui Poienaru a produs institutiei o paguba de 4,8 milioane de lei, pentru exploatarea abuziva a terenului de 1.000 ha în perioada 1.10.2001 – 11.02.2008. Suma reprezinta neplata rede ventei, penalitati si dobânzi rezultate din exploatarea abuziva. În prezent, se afla pe rolul Tribunalului Ialomita un proces în care ADS a dat în judecata firma Agrofam, pentru recuperarea prejudiciului.
Agentia a lucrat pentru el
Pe 7 mai 2008, firma lui Stefan Poienaru, SC Agrofam Holding SRL, a solicitat ADS sa-i concesioneze, prin atribuire directa, cele 1.000 ha. Pe 27 mai, aceeasi firma da în judecata ADS, pentru a o obliga sa adauge cele 1.000 ha contractului de concesiune din 2000. Asadar, Poienaru a întreprins doua actiuni diferite pentru aceeasi suprafata de teren. Reactiile lui Poenaru au fost determinate de procesul pe care ADS i l-a intentat pe 9 aprilie 2008, în care îi cerea 3,2 milioane de lei despagubiri, pentru redeventa neplatita în perioada 2001 – februarie 2008.
Desi exista la dosar o expertiza care spunea ca suprafata de 1.000 ha nu face parte din contractul de concesiune din anul 2000, Tribunalul Calarasi da câstig de cauza firmei Agrofam, în procesul în care aceasta obliga ADS sa-i concesioneze respectiva suprafata de teren. Cu aceasta decizie la mâna, Agrofam cere ADS, printr-un executor judecatoresc, sa rezolve pe cale amiabila conflictul cu privire la cele 1.000 ha. Se face o nota de control superficiala, care este aprobata de presedintele ADS, Radu Mihai Cristescu, pe 18 aprilie 2011. Pe 16 mai 2011, Poienaru devine oficial administratorul terenului.
„Punerea în posesie a Agrofam Holding cu suprafata de 1.000 ha s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare, prin prezentarea denaturata a realitati si prin prejudicierea intereselor statului român. Având în vedere ca ADS nu a recuperat debitul pe care aceasta societate îl are fata de institutie prin exploatarea abuziva a suprafetei respective si prin faptul ca, odata cu aceasta punere în posesie, se confera dreptul legal al acestei societati de a solicita subventia pe suprafata, plati nationale directe complementare, dar si de a edifica proiecte finantate prin masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala”, concluzioneaza inspectorii Corpului de Control al ministrului Agriculturii.
Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 20 septembrie 2012, ca Stefan Poienaru a ocupat terenul de 1.000 ha fara acte legale
Poienaru: „E o eroare de suprapuneri de terenuri”
Întrebat de ce a ocupat abuziv terenul, Stefan Poienaru a declarat pentru EVZ ca, dupa ce au fost împroprietariti oamenii din sat, nu a primit nicio înstiintare de la ADS în acest sens. Prin urmare, a crezut ca celelalte 1.000 de hectare sunt tot ale lui, pentru ca ar face obiectul contractului de concesiune, din decembrie 2000. „Daca ADS a dat acel teren oamenilor, eu trebuia sa fiu înstiintat. Ulterior, trebuia sa închei cu ADS un act aditional la contractul initial. Acest lucru nu s-a întâmplat”, a explicat, pentru EVZ, omul de afaceri. El sustine ca e o eroare de suprapuneri de terenuri. „Instanta a decis ca suprafata aceea nu face parte din contractul initial. Decizia ÎCCJ nu afecteaza obiectul contractului de concesiune din decembrie 2000”, a mai precizat omul de afaceri Stefan Poienaru.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!