Pagubitii lui Cristian Sima: Daniel Daianu, Marie Rose Mociornita si Andreea Raicu. Nimeni nu a facut plangere la Politie

 

Cristian Sima, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri din România si seful Bursei Sibex din Sibiu, este de negasit de aproape doua saptamâni, iar unii clienti ale caror conturi le gestiona prin firma WBS Holding se plâng ca Sima a disparut cu banii lor. Printre cei pagubiti se numara si fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu. Sima se ocupa de conturile de tranzactionare ale mai multor persoane publice, pe bursele din strainatate, si numai el avea acces la banii din conturile respective. Politia a deschis o ancheta, iar Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a deschis o investigatie la firmele lui Cristian Sima.

Printre clientii care au bani în conturile gestionate de Sima se numara nume importante, precum liberalul Daniel Daianu, Marie Rose Mociornita sau Andreea Raicu. Cântaretul Tudor Chirila a fost si el client al lui Sima si un apropiat al brokerului, însa a declarat pe blogul personal ca a încheiat relatiile de afaceri cu Sima din 2011.

Cristian Sima a fost asociat în afaceri cu alte nume importante, printre care avocatul Calin Zamfirescu, socrul fostului ministru al Justitiei Catalin Predoiu, sau seful Unicredit Tiriac Bank, Dan Pascariu. Acestia nu se numara însa printre cei care tranzactionau la bursa prin intermediul lui Sima.

Scandalul a izbucnit în public în momentul în care mai multi investitori care au dorit sa ramâna anonimi au contactat presa, pentru a semnala ca Sima a disparut de mai mult de 10 zile si ca numai el are acces la banii din conturile de tranzactionare pe bursele straine. Ulterior, fostul ministru Daniel Daianu a confirmat situatia, spunând ca este uimit de disparitia lui Sima.

Pe de alta parte, un director din cadrul Sibex sustine ca a primit un email de la Cristian Sima, pe 1 octombrie, în care acesta anunta ca i-au fost furate telefoanele mobile, laptopul, actele de identitate si cardurile bancare. Aceasta ar putea sa fie o explicatie pentru faptul ca Sima nu poate fi contactat.

Cu toate acestea, nici membrii familiei, nici cei care sustin ca se tem de o escrocherie, pentru ca nu mai au acces la bani, nu au sesizat Politia. Astfel, desi politistii din Sibiu s-au autosesizat cu privire la acest caz, ei nu îl pot da nici macar în urmarire nationala, cu atât mai putin internationala, pe Sima, pentru ca nu exista nicio solicitare în acest sens, au explicat pentru gândul reprezentantii Politiei.

Miercuri, Sima a fost destituit de la conducerea Sibex, pentru ca nu a aparut în institutie de mai mult timp si a lipsit si la un control al CNVM.

În timp ce actualul director al Sibex, Ovidiu Petru, a declarat pentru Mediafax ca înca crede în nevinovatia lui Sima si ca toate informatiile aparute în presa pâna acum sunt „pure speculatii”, un fost director al Sibex, Teodor Ancuta, considera ca mai degraba Sima a pierdut banii clientilor pe burse si acum a disparut din peisaj. De asemenea, Ancuta a declarat ca orice investigatie ar trebui sa înceapa de la departamentul de contabilitate al WBS Holding, pentru a se lamuri problema disparitiei banilor din conturi.

Pâna acum, nu se stie clar daca banii nu mai exista în conturi sau pur si simplu clientii nu mai au acces la ei, prin simplul fapt ca Sima nu este de gasit, el fiind singurul care acces la conturi.

Andrei Luca Popescu, Gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie