SkyTower este de vanzare. Cine sunt potentialii cumparatori?

 

Finalizarea completa a turnului de birouri SkyTower, amplasat în apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu, este estimata pentru luna decembrie a acestui an. Proprietarul se asteapta ca peste 3-4 ani sa vânda imobilul unor investitori institutionali.

Sky Tower

Banca Raiffeisen din Viena a cumparat în noiembrie anul trecut, prin intermediul diviziei Raiffeisen Property International (RPHI), SkyTower si cladirea de birouri adiacenta, denumita Floreasca Office, ambele parte din proiectul Floreasca City ce va cuprinde pâna la finalizare si un centru comercial. Pentru constructia celor doua cladiri de birouri au fost cheltuiti peste 100 mil. euro, bani asigurati printr-un credit la Raiffeisen Bank.

Chiar daca Raiffeisen Bank va ocupa sase etaje din SkyTower (de la nivelul doi la sapte), proprietarul se asteapta ca jumatate din imobil sa fie închiriat pâna la finalul anului viitor, iar întreaga suprafata disponibila sa fie contractata abia la mijlocul anului 2014. Suprafata închiriabila a cladirii este de 41.200 mp.

„Pe termen mediu, daca cladirea este închiriata corespunzator, suntem pregatiti sa vindem catre investitori institutionali (institutii sustinute de banci, fonduri de pensii sau companii de asigurari n.red.), cum am facut si în trecut. În 3-4 ani, când cladirea va fi închiriata în totalitate, daca cineva ne va bate la usa le vom lua în considerare ofertele. Pe de alta parte, nu ne deranjeaza sa pastram cladirea pentru o perioada mai mare de timp, decât ciclul economic normal. În cele din urma, daca nu vindem pe termen mediu, probabil ca în zece ani, poate putin peste, investitia ar trebui sa fie recuperata, dar rata de recuperare este mereu greu de definit. Intentia este de vânzare pe termen mediu. Nu cautam sa vinde în urmatorul an. Nu suntem nerabdatori. De obicei pastram cladirile timp de zece ani“, a declarat într-un interviu pentru Capital Karl-Maria Pfeffer, CEO-ul Raiffeisen Property International.

El a mai spus ca, daca acest proiect depaseste asteptarile companiei, cu siguranta se va lua în considerare si achizitia altor cladiri de birouri din România. Pfeffer se asteapta ca în primul an de functionare cu cladirea închiriata în totalitate veniturile generate din închiriere sa ajunga la 10-11 mil. euro, în contextul în care chiriile variaza între 14-25 euro/mp/luna. Steven Van

Groningen, presedintele si CEO-ul Raiffeisen Bank România, a anuntat ca 2.300 de angajati ai bancii se vor muta în noul sediu central în aprilie-mai anul viitor. Momentan operatiunile centrale ale bancii austriece sunt împartite în patru sedii diferite din Bucuresti.

Posibili cumparatori

În privinta potentialilor cumparatori, numarul acestora este extrem de limitat în aceasta perioada. Singurul fond de investitii care a realizat achizitii importante în acesti ani de criza a fost New Europe Property Investments (NEPI). Sud-africanii au stabilit doua recorduri pe piata de birouri. Au încheiat cea mai mare tranzactie imobiliara de la începutul crizei si pâna acum prin achizitia complexului de birouri Floreasca Business Park pentru 101,2 mil. euro si au realizat cea mai mare tranzactie din afara Bucurestiului, când au cumparat la începutul acestui an complexul de birouri City Business Center din Timisoara pentru circa 80 mil. euro.

Un alt posibil investitor interesat de o asemenea achizitie ar putea fi Europa Capital, controlat de The Rockefeller Group. Europa Capital a licitat pentru aproape toate cladirile de birouri scoase pe piata în ultimii ani în Bucuresti, însa oferta pusa de ei pe masa vânzatorilor nu a fost acceptata pâna acum. Reprezentantii fondului au declarat recent pentru Capital ca nu cred ca pretul oferit de ei a fost gresti, ci ca investitorii nu sunt capabili sa recunoasca valorile pietei actuale.

Semnalele de revenire a pietei de investitii imobiliare sunt extrem de slabe. Consultantii de la DTZ Echinox si-au revizuit în scadere estimarile cu privire la valoarea tranzactiilor imobiliare din acest an de la 400-450 mil. euro, la numai 250-300 mil. euro. Aceste sume cuprind doar tranzactiile cu cladiri de birouri, spatii comerciale si industriale.

Urzica Alexandru, Capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie